SPAJANjE visokih škola u akademije privodi se kraju. Do sada je osnovano 11 akademija u centralnoj i južnoj Srbiji, još predstoji osnivanje tri akademije u Vojvodini. Predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. Branislav Jeremić kaže da su u Beogradu osnovane četiri akademije, po jedna u Nišu, Leskovcu, Kruševcu, Kragujevcu, Užicu, Šapcu, na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE JOŠ - Spajanjem škola do boljeg obrazovanja

Prva akademija nastala je spajanjem Beogradske poslovne škole (na slici) i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu, ali je zbog razdaljine od 250 kilometara to teško funkcionisalo.

- Spajanje Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole u Blacu je bilo iznuđeno rešenje, zbog problema koji su postojali u tim školama. Sada smo školu u Blacu pripojili Akademiji u Leskovcu, a Akademiji poslovnih strukovnih studija u Beogradu dodali Visoku umetničku školu - istakao je Jeremić.

U Beogradu su još formirane Akademija strukovnih studija, Akademija tehničkih strukovnih studija i akademija koju čini više škole - informatička, računarska, geodetska, železnička i tekstilno-umetnička.