U kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu održan je prikaz mešovitih borilačkih sportova za pripadnike Specijalne brigade Vojske Srbije i Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, kojem je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je ocenio da sport u Vojsci Srbije nije samo sticanje fizičke kondicije, već način da se pokažu moralne vrednosti koje su pripadnici vojske usvojili.

Vulin je istakao da „Vojska Srbije nije nikakva odnarođena institucija, skup plaćenika kojima može da se naredi bilo šta i da se pošalju bilo gde“, i dodao da „nju ne čine tehnika i naoružanje, već vrednosti zbog kojih postoji“.

Obaveza svih pripadnika Vojske Srbije jeste da čuvaju najviše vrednosti našeg naroda i naše zemlje, vrednosti koje su naš narod učinile vrednim ponavljanja, vrednosti koje su naš narod učinile velikim“, poručio je ministar odbrane.

On je rekao i da je svim pripadnicima VS omogućeno da se bave sportom, da su obezbeđene i materijalne stimulacije za one koji postižu najbolje rezultate, kao i da se svako od njih „unapređuje u svakom smislu, i fizičkom, i psihičkom“.

Prema rečima profesora fizičke kulture u Specijalnoj brigadi Gorana Živkovića, učesnici današnjeg prikaza mešovitih borilačkih sportova bili su timovi MMA saveza Srbije, kluba „Krav maga global Srbija“, Karate saveza Srbije s reprezentacijom kate, Svetskog centra realnog aikidoa i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije.

Svrha prezentacije bila je da pokažemo da sve vrste borilačkih sportova možemo da primenimo za pripadnike Specijalne brigade. Borenje u Specijalnoj brigadi, a ujedno i u Vojsci Srbije, vežbovno je sredstvo kojima se razvijaju samopouzdanje, upornost, hrabrost, a ono što je najvažnije, to je adekvatno i blagovremeno reagovanje u svim situacijama, što je jedan od preduslova za kvalitetnog oficira, podoficira i vojnika“, naglasio je Živković.

Prikazu borilačkih sportova prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane, general-potpukovnik Goran Radovanović, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije, brigadni general Miroslav Talijan, načelnik Uprave vojne policije, brigadni general Rajko Milovanović i šef delegacije Republike Srbije pri CISM, brigadni general Siniša Radović.


rs.sputniknews.com