Jatko dobio ime po avio-kompaniji: Makedonac se rodio u avionu JATA, od njih dobio doživotnu avio kartu, ali je nikada nije iskoristio

NovostiOnline

12. 11. 2019. u 12:02

Јатко добио име по авио-компанији: Македонац се родио у авиону ЈАТА, од њих добио доживотну авио карту, али је никада није искористио
Pupčana vrpca tek rođenog dečaka presečena je makazama dezinfikovanim viskijem
Makedonac koji se pre 41 godinurodio u JAT-ovom avionu, po kome je dobio ime Jatko, i od njih dobio doživotnu besplatnu avio kartu, nikada je nije iskoristio. Posle rođenja on ni jednom nije leteo sa avionima JAT-a.


Ova naša nekada poznata avio-kompanija više ne postoji (sada je Er Srbija), ali je još u živom sećanju rođenje jedne od prvih beba - u avionu.


Na priču o Jatku Todevom, o kome su u februaru 1978. godine pisali brojni jugoslovenski i strani mediji, podsetio je skopski portal crnobelo.com.


Tokom leta JAT-ovog aviona iz Jugoslavije do Australije, tog 13. februara 1978. godine, Marija Todeva iz makedonskog sela Vozarci blizu Kavadaraca, porodila se u avionu, a boing 707-320 u Sidnej je sleteo sa jednim putnikom više.


Marija je tada imala samo 18 godina. Iako u osmom mesecu trudnoće, ona se popela na avion koji je iz Beograda, preko Singapura leteo za Sidnej. Tamo ju je čekao suprug Stojan, koji je nekoliko meseci ranije otišao u Australiju u potrazi za boljim životom. Dva sata pre sletanja, na visini od 8.000 metara, Marija je osetila porođajne bolove.


Bolovi su bivali sve jači, pa je mlada žena na kraju zatražila pomoć. Prvi joj je priskočio Radoje Rakočević - Roki, "Jatov" perser, a pomagala mu je i stjuardesa Slavica Ursić, koja je nepunih godinu dana kasnije stradala u saobraćajnoj nesreći.


Iako niko od njih nije znao kako da obavi porođaj, sve se na kraju dobro završilo. Posada je premestila putnike u drugi deo aviona, a prostor gde se nalazila Marija pretvorila u porodilište. Pupčana vrpca tek rođenog dečaka presečena je makazama dezinfikovanim viskijem.


Tako je na svet došao mališan, koji je po JAT-u dobio ime Jatko, a avion koji je iz Beograda poleteo sa 106 putnika, u Sidnej je sleteo sa 107.


Suprug mlade Marije, Stojan Todev nije ni sanjao da će tog jutra na sidnejskom aerodromu dočekati i sina. Avion je kasnio, a kada je konačno sleteo, Stojan je pozvan preko razglasa u aerodromsku ambulantu.


Pročitajte i: Robotska ruka otkriva drogu: Posle decenije čekanja, Hemijski fakultet dobio savremenu nuklearnu magnetnu rezonancu


- Tada sam pomislio, nešto se sigurno desilo. Ili je žena umrla ili imam dete - ispričao je Stojan Todev tri decenije kasnije za "Jat New Review".


Vest o bebi iz aviona, kojoj je kao mesto rođenja upisana registracija aviona YU-AGI, već narednog dana je osvanula u svim jugoslovenskim i svetskim medijima.

Mali Jatko je od JAT-a dobio doživotno pravo da besplatno leti sa njihovim avionima bilo gde u svetu, ali za proteklih 40godina ni jednom nije iskoristio ovaj poklon. Mogao je da leti gde god je hteo, ali je ostao u Australiji, u Sidneju, gde i danas živi i radi.


Oženjen je sa Australijankom i ima tri ćerke.


Njegova majka Marija Todev dane u Sidneju provodi kao domaćica, a posle Jatka, Marija i Stojan Todev dobili su još jedno čedo - sina Jugoslava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Драган

12.11.2019. 16:58

Као место рођења су географске дужине и ширине на којој се авион налазио у моменту рођења детета. Координате које одговарају држави над којом се авион код рођења детета налазио, даје детету право на држављанство те државе. А да је уз то рођен у авиону неке сасвим друге државе, имао би право и на држављанство земље којој авион припада, па би једног дана могао да бира.