Robotska ruka otkriva drogu: Posle decenije čekanja, Hemijski fakultet dobio savremenu nuklearnu magnetnu rezonancu

B. B.- B. R.

12. 11. 2019. u 07:13

Роботска рука открива дрогу: После деценије чекања, Хемијски факултет добио савремену нуклеарну магнетну резонанцу

Foto: K. Mihajlović

Mašina namenjena testiranju psihoaktivnih i drugih supstanci

NA Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu počela je da radi nuklearna magnetna rezonanca (NMR). Mašina nabavljena još pre deset godina, kao deo kapitalne naučne opreme za potrebe ovog fakulteta, konačno je stigla na odredište. Prema saznanjima "Novosti", NMR je, pre decenije, umesto hemičarima, dodeljen medicinarima.

Bilo je više pokušaja da uređaj stigne tamo gde je najpotrebniji, za naučna istraživanja, pre svega psihoaktivnih supstanci, ali je tek poslednji bio uspešan. Profesor dr Danica Grujičić, neurohirurg i predsednik Vladine komisije za psihoaktivne supstance, kaže da je preseljenje ovog uređaja bilo najpraktičnije rešenje.

PROČITAJTE JOŠ - Do specijaliste za sedam dana

- Magnetna rezonanca za hemijske analize bila je u referentnoj laboratoriji za psihoaktivne kontrolisane supstance na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Realno su tamo potrebe za ovako sofisticiranom mašinom bile male, a u međuvremenu se pokvarila magnetna rezonanca kod kolega na Hemijskom fakultetu. Njima je ovakav uređaj preko potreban i koristi se svakodnevno. Postignut je dogovor između Ministarstva zdravlja i dva fakulteta: Medicinskog i Hemijskog, da se ovaj aparat instalira ponovo, na Hemijskom fakultetu, koji će potrebne analize raditi u okviru svojih svakodnevnih aktivnosti.

Posle komplikovanog transporta mašine i vakuumiranja magneta, instalirana je NMR i doliven tečni helijum, a u poslednjoj fazi instaliran je kompresor, sušač i završena obuka za rad. Na ovim poslovima radili su stručnjaci iz inostranstva, pošto u našoj zemlji nema dovoljno osposobljenih kadrova za to.

PROČITAJTE JOŠ - MILIJARDA EVRA ZA BOLjE LEČENjE: U narednim godina opremanje 100 zdravstvenih ustanova

U izjavi, za "Novosti", akademik Radomir Saičić kaže da se Nuklearna magnetna rezonanca sada nalazi u Centru za instrumentalnu analizu Hemijskog fakulteta. Ova visokoškolska ustanova je već imala dva ovakva uređaja, ali je jedan bio u kvaru. Ipak, aparat koji su dobili ima daleko veće kapacitete i može da analizira znatno veći broj uzoraka.

- Reč je o modernom instrumentu koji služi za ispitivanje materijala na psihoaktivne supstance, koji se šalju iz referentne laboratorije Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, zatim za potrebe BIA i drugih državnih institucija - objašnjava akademik Saičić. - Moćna mašina, odnosno robotska ruka koja uzima uzorke, radiće sedam dana u nedelji i to 24 sata. NMR, osim Hemijskom fakultetu, biće dostupna celokupnoj naučnoj javnosti.


Danica Grujučić,foto Z.Jovanović


VIŠE UREĐAJA

POZNATI evropski i svetski fakulteti imaju između 10 i 12 ovakvih aparata - podseća akademik Saičić. Kod nas, pored dve nuklearne magnetne rezonance na Hemijskom, ovaj uređaj postoji i na Farmaceutskom fakultetu, kao i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije