Istražuje se napad na novinarku „Novosti”: Saslušana majka koja je slala pretnje smrću

J. Ilić

08. 11. 2019. u 12:14

Истражује се напад на новинарку „Новости”: Саслушана мајка која је слала претње смрћу

Tužilaštvo u Vranju Foto Arhiva VN

Postupak tužilaštva u Vranju zbog napada na dopisnicu našeg lista Jelenu Stojković

OSNOVNO javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je postupak zbog pretnji smrću novinarki "Večernjih novosti" Jeleni Stojković iz Vranja koje je dobila nakon izveštavanja o aferi u vezi sa deljenjem fotografija obnažene učenice OŠ "Radoje Domanović".

Posle objavljenog teksta, novinarki Jeleni Stojković javila se žena koja se predstavila kao majka devojčice i uputila joj više pretnji: "Ubiću te", "Ne znaš s kim imaš posla", "Sačekaću te kada vodiš dete u vrtić" i "Ubiću i tebe i dete".

Za dva sata, novinarka je primila više od 40 poziva i poruka, nakon čega je otišla u policiju i prijavila slučaj. Policija je, zbog gnusnih pretnji, koje nisu prestale ni dok je bila u policiji, stavila pod nadzor njenu kuću iste večeri.

Kako saznajemo, dan nakon upućenih pretnji, majka devojčice je saslušana u policiji.

- Policija nam je dostavila izveštaj o ovom događaju, koji tužilaštvo tretira kao krivičnu prijavu. Pokrenut je predistražni postupak zbog krivičnog dela - ugrožavanja sigurnosti na štetu novinarke Jelene Stojković - izjavila je, za "Novosti", Milica Petković, osnovni javni tužilac u Vranju.


Pročitajte još - Kuća novinarke „Novosti“ pod pojačanim nadzorom: Vranjska policija ozbiljno shvatila pretnje našoj dopisnici


Podsetimo, na spornim fotografijama je obnažena učenica, čiji identitet u tekstu "Novosti" nije otkriven, niti nagovešten. Devojčica je sliku poslala dečaku sedmog razreda, sa kojim se, navodno, zabavljala. Fotografija je, nakon njihovog raskida, prosleđena dalje, i nedeljama je kružila među vršnjacima, dok škola nije pokrenula postupak.

Tužilaštvo je, posredstvom Policijske uprave u Vranju, sredinom oktobra, proveravalo ovaj slučaj, u koji je uključen i Centar za socijalni rad.

ZATVOR DO PET GODINA

PREMA rečima tužioca, od policije je, za početak, zatražen listing svih telefonskih poziva upućenih novinarki. Ukoliko se dokaže krivično delo ugrožavanja sigirnosti novinara, ženu koja se predstavljala kao majka devojčice čeka kazna od šest meseci do pet godina zatvora.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije