S koliko godina dete sme da ostane samo kod kuće, a da roditelj ne strepi? Evo šta kažu psiholozi i kakva je zakonska regulativa

NovostiOnline

08. 11. 2019. u 12:01

С колико година дете сме да остане само код куће, а да родитељ не стрепи? Ево шта кажу психолози и каква је законска регулатива

Foto: Pixabay

Ostavljanje deteta u kući je osetljivo pitanje, a procena kada je pravo vreme da dete ostane samo je od velike važnosti
Čini se da je u mirnim vremenima podjednako teško podizati decu kao što je to bilo u onim ludim devedesetim, kad smo manje-više svi ostajali sami kod kuće.


Ostavljanje deteta u kući je osetljivo pitanje, a procena kada je pravo vreme da dete ostane samo je od velike važnosti.


Pedagozi i psiholozi se slažu da ne postoji univerzalno vreme koje bi važilo za svu decu jer postoje velike individualne razlike između dece.


Idealno vreme zavisi od toga kada je vaše dete spremno da ostane samo i kakvo je dete. Ako je dete, recimo, plašljivo, naravno da ne treba da ga ostavljate samo kod kuće, takođe isti je slučaj ako je dete previše nemirno i nepredvidivo.


Psiholog Radmila Vulić Bojović mišljenja je da ne postoje određene godine već da je najvažnija procena roditelja kada je pravo vreme.


- Postoji i zakonska regulativa koja govori da dete preškolskog uzrasta ne bi smelo da bude samo kod kuće. Međutim, to je jako individualno, jer imate dete od sedam godina koje je zrelo kao recimo dete od 10 ili 11 godina, a isto tako imate dete od 10 godina koje nije zrelo ni kao dete od 5 godina.


- Ovde nema univerzalnog pravila, zavisi od deteta, zavisi od odnosa deteta i roditelja, zavisi od navika i vrlo je individualno i negde je na roditelju da proceni, ali svakako ne bih savetovala pre školskog uzrasta, kaže Radmila Vulić Bojović.


Deca koja još uvek idu u vrtić, a to su deca do 7. godine života nisu sposobna da budu sama, tj. nije bezbedno da budu bez nadzora roditelja. Pedagozi kažu da dete od 10. godine pa na dalje može da ostane samo kod kuće, ali samo na nekoliko sati.


Pročitajte i: Odvela mlađe dete u vrtić i ostavila sina samog, kada se vratila videla je policiju i telo prekriveno čaršafom: Detalji tragedije u Nišu (VIDEO)


Psiholozi takođe navode da je jako važno da deca u određenom uzrastu ostaju sama kod kuće jer na taj način stiču osećaj odgovornosti za pojedine situacije, uče o samostalnosti i sigurnosti.


Ne valja ići ni u drugu krajnost i uopšte ne ostavljati decu samo kod kuće, a psiholozi se slažu da je 12. godina krajnje vreme kada je dete spremno i treba povremeno da ostaje samo kod kuće.


U ovom procesu jako je važno da budete postepeni, da vežbate ostanak kod kuće, tako što ćete dete ostaviti samo prvo na nekoliko minuta, pa na pola sata, pa na sat vrtemena itd, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nikica

08.11.2019. 16:28

Da nema psihologa trebalo bi ih izmisliti. Toliko su liberalni i pozitivni, fini i blagi optimisticni i podsticajni za razvoj da je to prosto divota od zanimanja. Mora da je i njima lepo biti psiholog jer umeju da drugima vrate odgovornost za odluke buduci da su naučeni da im sve moze i ovako i onako i zavisi i od ovoga i od onoga i ok je ranije i kasnije i u redu je kako ko proceni ili kako se dogovore ili sta mu kaze neki psiholog da moze i ovako i onako i ...tako do Bogojavljanja.

Ludi Milojko

08.11.2019. 17:19

Onda roditelji ne treba da rade, da se obezbedi i ovako mizerna egzistencija.Neka država obezbedi majkama porodiljsko do 10. godine deteta i biće sve kako treba.