Srbija će u borbi za potomstvo potrošiti 200 miliona evra

J. Ž. S.

07. 11. 2019. u 21:25

Србија ће у борби за потомство потрошити 200 милиона евра

Foto Karić fondacija Učesnici skupa u Narodnom pozorištu

U mere populacione politike država ulaže pet puta više novca

DRŽAVA će iz Nacionalnog investicionog programa izdvojiti više od 200 miliona evra za podršku politici povećanja nataliteta budući da bela kuga svake godine Srbiji odnese grad veličine Kikinde.

Ova mera demografskog jačanja zemlje najvažnija je stavka u pismu koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio sedmom po redu Međunarodnom forumu "Svetost materinstva", koji je u četvrtak počeo u Beogradu.

Pročitajte još: Vučić: Opstanak sela od presudnog značaja za Srbiju; Ršumović: Država mora da "kupuje" narod da bi spasla selo

"Država je potpuno svesna problema sa kojim se suočava. Ovaj novac biće zato izdvojen kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove - navedeno je u Vučićevom pismu u pismu.

Učesnici Foruma saglasili su se da je negativna pronatalitetna politika trend u našoj zemlji, ali i svetu, te da je neophodno preduzeti niz mera za podsticanje nataliteta. Ovaj poduhvat jedan je od najvažnijih nacionalnih interesa Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ukazala je da je naša zemlja jedna od 10 najstarijih država u Evropi, a da je svaka peta osoba starija od 65 godina.

Pročitajte još: MARINKOVIĆ: Naš deficit od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih

- Srbija, kao i mnoge zemlje u Evropi i svetu, nalazi se pred izazovima starenja stanovništva - rekla je ona. - Godišnje nestane oko 37.680 stanovnika, a takvi podaci otvaraju pitanje opstanka nacije i ostvarivanja ekonomskih, nacionalnih i političkih interesa. Problem treba rešavati u koordinaciji svih institucija. Zemlje širom sveta suočavaju se sa sličnim problemom. Prema procenama Ujedinjenih nacija, 83 države u svetu suočavaju se sa negativnim natalitetom.

Gojkovićeva je naglasila da su ove godine dodeljena sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je pet puta više nego lane.

- Ne možemo da očekujemo da se za dan ili dva promeni stanje, ali, ipak, sve što se čini danas neminovno utiče na budućnost - rekla je Gojković i ukazala da mora da se razmišlja i o drugim vidovima podrške - fleksibilnom radnom vremenu majki i prilagođavanju vrtića zaposlenim roditeljima.

Za Aleksandra Bocan-Harčenka, ambasadora Rusije, za dve zemlje je zajedničko to što su obe okrenute porodičnim vrednostima.

- Porodica mora da ostane temelj svakog društva. Dobro je da Srbija i Rusija dele isti stav po tom pitanju, jer pored duhovne, kulturne i istorijske povezanosti, delimo i tradicionalne vrednosti - kazao je ambasador.

Forum posvećen porodici i deci "Svetost materinstva", organizovala je "Karić fondacija" sa ruskim Humanitarnim fonodom "Sveti Andrej Prvozvani".

300.000 DINARA ZA PRVO DETE

U naredne dve godine država će najverovatnije povećati i jednokratnu pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara, najavila je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije