Sale rade 12 sati dnevno, urade i po 50 operacija nedeljno, a na ugradnju veštačkog kuka se čeka prosečno 19 meseci! Zašto se liste čekanja na Ortopediji Banjica ne smanjuju?

B. Radivojević

08. 11. 2019. u 16:02

Сале раде 12 сати дневно, ураде и по 50 операција недељно, а на уградњу вештачког кука се чека просечно 19 месеци! Зашто се листе чекања на Ортопедији Бањица не смањују?

Prof. dr Zoran Baščarević Foto V. Danilov / N. Fifić

Na spisku za ugradnju veštačkog kuka trenutno je 2.960 ljudi, a na red dolaze posle 19 meseci

INSTITUT za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", zbog najavljenih rekonstrukcija u KBC "Bežanijska kosa" i Vojnomedicinskoj akademiji, preuzeće zbrinjavanje hitnih trauma i tokom petka. To će, pored dva redovna - ponedeljkom i četvrtkom, biti novo dežurstvo "Banjice" do 15. januara. Očekuje se da će to znatno povećati priliv pacijenata u ovu ustanovu, koja, i pored povećanog obima rada, najviše u hirurškom bloku, ne može da smanji liste čekanja. Jer u kontinuitetu se na spiskove za hirurgiju upisuje više pacijenata nego što u punom kapacitetu rada može da ih bude operisano.

Pročitajte još:Visoka smrtnost od karcinoma: Svake godine u Srbiji oboli 36.000 ljudi, a premine 22.000

Profesor dr Zoran Baščarević, direktor, kaže, za "Novosti", da je, recimo, 2015. ugrađeno 1.850 veštačkih zglobova, a prošle godine - 2.400.

- Uprkos tome što se na nedeljnom nivou uradi između 40 i 50 veštačkih zglobova, znači oko 10 dnevno, broj pacijenata koji se u isto vreme stavi na listu čekanja nikada nije manji od 100 - objašnjava prof. Baščarević. - Ove godine broj upisanih na listu čekanja povećan je za 9,4 odsto u odnosu na 2018, dok je broj urađenih operacija povećan za tri odsto.

Na listi čekanja za ugradnju veštačkog kuka trenutno je 2.960 pacijenata. Na ovaj zahvat se u proseku čeka 19 meseci. Na ugradnju veštačkog kolena čeka 6.817 pacijenata, a od upisa na listu do operacije prosečno prođe 45 meseci.

Pročitajte još: Moćno oružje za dijagnostiku teških bolesti: Aparat otkriva leukemiju za nekoliko sati

Prošle godine je u ovoj ustanovi operisano 10.307 ljudi, a u prvih devet meseci ove njih 7.705. - Iako smo u januaru i februaru, zbog rekonstrukcije centralne sterilizacije, radili smanjenog kapaciteta od 50 odsto, nadoknadili smo broj operacija u odnosu na prethodnu godinu i najverovatnije ćemo ga do kraja decembra i premašiti - kaže Baščarević.

U ovom institutu godišnje se uradi više od trećine svih aloartroplastika, odnosno ugradnje veštačkih zglobova u Srbiji, što je najviše i u zemlji i regionu.

- Ni u jednom trenutku tokom godine nemamo nedostatak bilo koje vrste ortopedskog ugradnog materijala - kaže profesor Baščarević. - Takođe, skratili smo vreme bolničkog lečenja, što se vidi iz podatka da je broj hospitalizovanih povećan za dva odsto, broj operacija za pet odsto, a broj dana hospitalizacije je smanjen za 32 odsto.

Institut, kaže direktor Baščarević, ima dovoljan broj specijalista ortopedije, i kad neko ode u penziju, to mesto se popunjava.

- Sve naše operacione sale rade 12 sati dnevno, pet dana u nedelji, a po potrebi i vikendom - objašnjava profesor Baščarević. - Uprkos svim naporima i maksimalnoj iskorišćenosti ljudskih potencijala, vremenskih, organizacionih i prostornih kapaciteta, pritisak se ne smanjuje i svake godine imamo sve veći broj pacijenata. U okviru naše ustanove rade najeminentniji stručnjaci ortopedske hirurgije, zbog čega, logično, broj pacijenata višestruko nadmašuje kapacitete našeg operacionog bloka. Jedina mogućnost za povećanje broja operacija bila bi izgradnja novog operacionog bloka, jer su kapaciteti sadašnjeg na maksimumu.

NAJKOMPLIKOVANIJI SLUČAJEVI

ORTOPEDIJA na Banjici je u specifičnoj situaciji s obzirom na to da se u ovaj centar iz cele zemlje upućuju i najkomplikovaniji slučajevi, i to u sve većem broju. Razlozi za to su, kaže profesor Baščarević, višestruki i raznoliki: nedostatak implantacionog materijala u drugim ustanovama, njihovi nedovoljni kapaciteti i nedovoljno iskustvo u lečenju teških stanja.

EPIDEMIJA TRAUMA

PRELOMI kostiju velikih zglobova su u tolikom porastu da profesor Zoran Baščarević kaže da imamo pravu epidemiju trauma lokomotornog sistema, uključujući u velikoj meri i najstarije pacijente:

- Hitne operacije, najčešće traume, izvode se u najkraćem roku, jer je traumatizovane pacijente naophodno brzo mobilisati, rehabilitovati i što pre vratiti u redovno okruženje. Sve ovo opterećuje kapacitete operacionih sala i smanjuje prostor za takozvanu hladnu, odnosno elektivnu hirurgiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dend

08.11.2019. 17:42

Sigurno za onog koji čeka operaciju je mnogo al' da ih, ako mogu utešim, za operaciju dečijeg strabizma se čeka najmanje i slovima d v e ( 2 g. ) godine a može i više ?