Više od 7.000 tinejdžera počinilo ubistva, nasilje, pljačke... a ko je za to kriv? Za zločine maloletnika nije odgovarao nijedan roditelj!

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

07. 11. 2019. u 08:02

Више од 7.000 тинејџера починило убиства, насиље, пљачке... a ко је за то крив? За злочине малолетника није одговарао ниједан родитељ!

Depositphotos

MUP Srbije traži strože kazne. Njih 1.416 mlađe od 14 i krivično neodgovorno. Desetoro u zatvoru

BROJ maloletnika koji su došli u sukob sa zakonom u poslednjih pet godina meri se hiljadama, a skoro 10.000 njih, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dobilo je vaspitne mere ili maloletnički zatvor. Čak 40 je završilo iza rešetaka zbog teških dela, od čega 10 prošle godine.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva (RJT), lane je policija registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnog dela mlađih od 18, od čega 19 odsto nema ni 14 godina i nisu krivično odgovorni! Čak 1.416 tinejdžera dobilo je vaspitne mere, a njih 172 zavodske vaspitne mere. U porastu je broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu pre toga.


PROČITAJTE JOŠ: Osmogodišnjeg dečaka hvatao za vilicu, dete završilo u bolnici, napao i nastavnicu kada se umešala: Nasilje usred škole u Bačkoj Palanci

Upravo zbog ovoga ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na EU.

- Iz analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela najmlađih počinilaca, nekada čak i dece, mlađe od 14 godina, koja po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju - rekao je Stefanović, i ukazao da u praksi deca koja počine krivično delo za koja ne mogu odgovarati i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika, odmah prelaze na izvršenje sledećeg dela.


PROČITAJTE JOŠ: “Ni dečaku koji je drugarima slao slike gole devojčice nije lako”: Evo šta roditelji dece misle posle skandala u Vranju

Ponekad sve počne huliganstvom na ulici ili u nečijem ulazu, pa se prelazi na pljačke i nasilje. Bez obzira na to da li mališani i tinejdžeri uništavaju nečiji ulaz, razbijaju staklo, buše automobilske gume ili su napali komšiju, građani bi trebalo da se obrate policiji. Advokat Aleksandar Cvejić, licencirani branilac za zastupanje maloletnika, objašnjava da su za njih zaduženi posebno obučeni inspektori MUP.

- Maloletnik ne može da da iskaz bez prisustva roditelja ili staratelja, i advokata sa sertifikatom za rad sa mlađima od 18. Samo u Beogradu ima oko 2.000 sertifikovanih branilaca. Maloletnicima se izriče pritvor samo pod naročito otežavajućim okolnostima. Ceo dalji postupak vodi se pod posebnim režimom i uglavnom se izriču vaspitni nalozi, a u krajnjim slučajevima zatvor - objašnjava Cvejić.

ODBAČENE PRIJAVE PODACI RJT pokazuju da je najviše krivičnih prijava protiv maloletnika u poslednjoj deceniji podneto 2010. godine - čak 8.571, a među njima je oko 13 odsto mlađih od 14 godina, protiv kojih se ne može voditi postupak. Zbog tog i drugih pravnih razloga tužilaštvo je lane odbacilo 3.246 prijava.

On kaže da se većina uplaši ili stidi, ali postoje i oni koji iza sebe imaju bogat kriminalni dosije i ni trunku griže savesti. Takvima teško da pomaže zatvor, jer, kako primećuje Cvejić, on je samo škola za ozbiljniji kriminal. Od vaspitnih mera, maloletnicima se mogu izreći mere upozorenja i usmeravanja, pojačanog nadzora ili zavodske.

Cvejić smatra da je pooštravanje kaznene politike krajnja nužda i da bi samo napunilo zatvore:

- Maloletnici su, pre svega, deca i imaju kapacitet da se poprave. Trebalo bi raditi mnogo više na prevenciji, u školi, porodici, društvu. Pre svega treba reformisati centre za socijalni rad.

Inače, po zakonu, roditelj može biti novčano kažnjen od 30.000 do 100.000 dinara ako njegovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi nekoga. Nema podataka da je neki roditelj do sada odgovarao.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Mama

07.11.2019. 08:49

Batina je iz raja izasla-stara izreka.Danas ne smes da pipnes dete a kad ono napravi problem krivi su roditelji kojima su vezane ruke.

Гвожђе се кује док је вруће

07.11.2019. 09:16

Криви су родитељи. Због лошег васпитања и зато јер децу преко везе или адвоката или НВО спашавају затвора и поправних домова уместо да их тамо оставе и науче да се криминал и злочин не исплате. Када је мој брат од стрица без питања у 17. години узео очев аутомобил, отац (полицајац) га је држао 3 недеље у полицијској станици. Резоновао је: данас украо мој, сутра ће туђи, па ће да опљачка банку, па да убије, ... Данас је тај брат ванредни професор на БГ универзитету, отац два дивна детета ...

Srpkinja Iz Srbije

07.11.2019. 09:19

sve je to po ugledu na EU. Dečija prava,a obaveze...i roditelji treba da plaćaju kazne.Samo što po ugledu na zapad uništili smo i porodicu..

Janko

07.11.2019. 09:20

Vrlo jednostavno, gospodo ! U startu , u osnovnim školama oštro sankcionišite svaki vid nasilja i sličnog ponašanja kako prema deci tako i prema njihovim roditeljoma, uz ozbiljan stručni rad pedagoških službi i odgovornih u školama. Čitaj, samo radite svoj posao kako treba !Odatle polazi sve, odatle se regrutuju delinkventi.Ali ne, mnogo je lakše krivicu svaljivati na druge i uglas ponavljati, nama su ruke vezane, nama su ruke vezane... !

драгана

07.11.2019. 14:55

@Janko - Zašto počinjete od škole?Z školu deca dolaze sa 6- 7 punih godina.Gde su roditelji?I čija deca?Školska?

Miki

07.11.2019. 11:03

Udjite u bilo koju skolu i videcete ogromne panoe na kojima pisu prava dece, a ne postoji ni jedan jedini pano gde pisu njihove obaveze!

Vlajce

07.11.2019. 11:35

Slazem se da je roditelj odgovoran,ali sa ovim zakonima(pravima)deteta to je prosto nemoguce! Oduzeli ste roditelju dostojanstvo i autoritet,shvatite da su njima ruke bukvalno vezane. Oni(deca) su svesni toga,zato se tako i ponasaju. Kaznena politika maloletnog lica je presmesna,o selektivnosti da i ne govorim. Obice nam se o glavu zakoni koje prepisujemo sa zapada!

Ivan

07.11.2019. 12:56

Tamo gde drustvo oduzme osnovno pravo coveka onima koji mu se ne uklapaju u slagalicu ekonomske politike, a to je pravo na rad, roditelji izgube svoj autoritet kod dece a porodica povlasten polozaj u društvu. Za uzvrat se jednoga dana i takvom društvu i kukavicki poslusnim roditeljima, koji se na vreme ne pobune protiv svoje marginalne uloge, osvete deca tih roditelja. Njihova osveta nece se zaustaviti na obijanju trafike jer kazna treba da bude u skladu sa nepravdom koju trpe njihovi roditelji.