Aktiviran besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

Tanjug

06. 11. 2019. u 23:07

Активиран бесплатан национални број за вантелесну оплодњу

Free image Pixabay

Putem tog broja svi građani Srbije kojima je potreban savet moći će besplatno da dobiju podršku
Ministarstvo zdravlja i Fondacija "Nije svejedno" kompanije Nektar predstavili su besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju.

Kako se navodi u njihovom zajedičkom saopštenju, besplatan nacionalni broj je 0800 333 030 i aktivan je u okviru Centra za vantelesnu oplodnju.

Putem tog broja svi građani Srbije kojima je potreban savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje i procedurama lečenja ili neophodnim dokumentima, moći će svakim radnim danom od 9 do 20 časova da se jave i besplatno dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja.

PROČITAJTE JOŠ -Sve veće interesovanje za imunizaciju: Vakcinu dobila 41.000 građana više nego lane

Odgovore će dobijati od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode Ministarstvo i Fondacija "Nije svejedno", do kraja godine biće osnovana i Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije.

U saopštenju se navodi da je kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje, a koji će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje.

Osim toga, biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz te oblasti.

Procenjuje se da svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo.

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja (NE)plodnosti koja ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije