DA dete ne postane žrtva vršnjačkog nasilja, ali da ne bude ni nasilnik, najviše može da utiče majka, smatra sociolog Jelena Srzentić Frleta.

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja, o kojem su pisale "Novosti", a koje se dešava pod krovom škole, dodatno je zabrinuo roditelje. Saopoštovanje, usmeravanje agresije i aktivan stav prema životu su tri stuba koji mogu da spreče da dete postane nasilnik ili žrtva, a koje samo majka može da izrgadu u njegovoj ličnosti.

- Do sedme godine deca upijaju ponašanje roditelja, a do desete smo im glavni uzor u životu - kaže Srzentić-Frleta. - Posle 12. godine društvo i okolina preuzimaju glavnu ulogu u izgradnji njegove ličnosti. Dakle, do puberteta majka mora detetu da izgradi kočnice i pozitivan stav prema životu kako ne bi postao žrtva, a ni nasilnik.

Samopoštovanje je prvi stub detetov ličnosti, a stiče se tako što majka ličnim primerom pokazuje da ne treba trpeti, ali bez izliva agresije.

Pročitajte još - Mog Luku su hteli da bace sa trećeg sprata škole: Potresna ispovest majke dečaka (12) iz Beograda koji je žrtva vršnjačkog nasilja

- Nije u redu da te ne saslušaju i da te ponižavaju su rečenice koje ne treba samo izgovarati nego i živeti - ističe Srzentić-Frleta. - Vrednosti koje mi živimo poštovaće i deca. Ako se svađamo u kući ili radnji i deca će to raditi. Roditelj koji puši i gleda TV, a propagira zdrav život dobiće dete koje puši i gleda TV.

Treći savet je aktivan sttav prema životu. Kontrolisanje i proveravanje deteta, kao i obavezno druženje sa roditeljima njegovih drugara.

- Najbolji način vaspitanja primenjuju Japanci - kaže Srzentić-Frleta. - do treće godine dete tretiraju kao boga, do 14. kao vojnika, usmeravaju ga, teraju da poštuje obaveze, kažnjavaju kada pogreši. Posle 15.godine se trude da mu budu prijatelji i da mu u kući bude lepo.

ŠTA TE MUČI?

* Kako naterati dete da se "otvori" i ponovo uspostaviti kontakt posle godina provedenih ispred kompjutera?

- Vozite bicikl zajedno, šetate, kuvajte, napravite piknik u prirodi, radite ono što dete voli - savetuje Srzentić-Frleta. - Ne treba detetu samo kupovati stvari, već ćaskati sa njim o bilo čemu. Dete nikada neće odgovoriti na pitanje "šta te muči", ali će samo ispričati ako svakodnevno ćaskate.