Najčešće žrtve trgovine ljudima žene i deca, ima i muškaraca

Tanjug

18. 10. 2019. u 13:28

Најчешће жртве трговине људима жене и деца, има и мушкараца

Foto Tanjug / Zoran Đorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio da je u toku prošle godine bilo 76 slučajeva trgovine ljudima od kojih je 71 lice bilo državljanin Srbije
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je u toku prošle godine bilo 76 slučajeva trgovine ljudima od kojih je 71 lice bilo državljanin Srbije.


"Najčešće žrtve trgovine ljudima su deca i žene, ali ima i muškaraca", naveo je Đorđević odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija u pauzi stručnog skupa "Najčešći problemi u praksi u postupcima mirnog rešavanja radnih sporova".


On je ukazao da se država u borbi pored trgovine ljudima oslanja pored svojih institucija, Sigurne kuće i na nevladine organizacije koje čine dosta na edukaciji i prevenciji tog problema.


"Imamo institucije koje jačaju svoje kapacitete, najviše Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, pa i Ministarstvo rada, tu je institucija koja se bavi zbrinjavanjem i čini dosta toga kada je u pitanju prevencija. Pored tog oslanjamo se i na nevladine organizacije prvenstveno na Crveni krst, ali ima još nekih koje se zaista bave time kako i na koji način možemo i medijski kroz razne kampanje da utičemo i da edukujemo sve one koji jesu žrtve trgovine ljudima da to ne budu, ali i one koji to nisu - kako i na koji način da prepoznaju trgovinu ljudima", precizirao je ministar.


Pročitajte još: Deca meta trgovaca ljudima


Za sprečavanje trgovine ljudima klasičan lek ne postoji jer to, kako je rekao, vrlo kompleksna kriminalna radnja.


Smatra da je za prevenciju edikacija jedan od načina.


"Prisustvovao sam raznim edukacijama NVO koje najmlađima pričaju o tim problemima i mislim da tome treba da posvetimo pažnju i da radimo sa decom i u osnovnim školama.Svako treba negde u podsvesti da bude svestan rizika da i sam može da postane žrtva, ali i da može da je prepozna i prijavi slučaj trgovine ljudima", naglasio je Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

gile

18.10.2019. 14:10

koliko dece je oteto prošle godine???????? KOliko u zadnjih 5 godina??????