POČELA IMUNIZACIJA PROTIV GRIPA; Lončar: Nabavljene najbolje vakcine, u dovoljnim količinama

Tanjug

15. 10. 2019. u 10:22

ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА; Лончар: Набављене најбоље вакцине, у довољним количинама

Foto: Tanjug

Vakcine su distribuirane po svim punktovima u domovima zdravlja, a rano jutros prvi građani požurili su da se zaštite
U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.


Ove godine nabavljeno je 290.400 doza vakcina, što je za 50.000 više u odnosu na prošlu godinu.


Građane će od gripa štititi četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.


Vakcine su distribuirane po svim punktovima u domovima zdravlja, a rano jutros prvi građani požurili su da se zaštite.


Među prvima u Domu zdravlja Palilula jutros se vakcinisala Vjeročka Lihtmajer koja kaže da se poslednjih 10 godina svake sezone vakcinise protiv gripa.


"Svih ovih godina tokom zime nisam imala zdravstvenih problema", rekla je ona za Tanjug.


Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da je vakcinacija najefikasniji način zaštite od gripa.


"Protiv virusa gripa niko nije zaštićen ko nije vakcinisan. Taj virus je ''mudar'' i svake godine pokušava da nas prevari tako što menja svoje oblike i zato se svake godine se pravi nova vakcina kako bismo mu stali na put", navela je ona.


Naglašava da od virusa gripa niko nije zaštićen, ali da postoje određene grupe ljudi koje su u većem riziku da dobiju komplikacije, koje mogu da se završe i smrtnim ishodom, ukoliko obole od gripa.


Preporuka epidemiologa je da se od gripa zaštite hronični bolesnici-osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima.


Svi oni imaju pravo da uz overenu zdravstvenu knjižicu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju vakcinu.


Osim hroničnih bolesnika pravo na besplatnu vakčinu imaju i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.


Ove godine za sve njih obezbeđen je dovoljan broj vakcina.


"Prošle godine smo zabeležili najveći obuhvat vakcinacijom u poslednjih deset godina. Porasla je svest kod građana o značaju imunizacija, tako da smo ove godina nabavili 50.000 doza više", rekla je Kisić Tepavčević.


Pročitajte još: U SVIM DOMOVIMA ZDRAVLjA U SRBIJI: Počinje vakcinacija protiv gripa


Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović kaže da je DZ Palilula dobio 2.500 doza vakcina i da će još toliko dobiti kasnije, kada se potroši prva tranša.


"To je sasvim dovoljno za vakcinaciju. Ove godine je nabavljeno 15 odsto doza više nego prošle godine. Svi domovi zdravlja u Beogradu dobili su dovoljan broj vakcina", istakao je Stojanović.


On je naglasio da je, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i RFZO, Srbija prva u regionu dobila vakcinu protiv gripa.


Stojanović je apelovao na sve građane koji su u povećanom riziku da se vakcinišu jer je vakcina, kako je rekao, bezbedna i najbolja zaštita od gripa.


NABAVLjENE NAJBOLjE VAKCINE, U DOVOLjNIM KOLIČINAMA

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je počela vakcinacija protiv gripa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je apelovao na sve građane da se vakcinišu, ističući da su nabavljene najbolje vakcine i da ih ima u dovoljnim količinama.


"Srbija je jedna od retkih zemalja koja je nabavila sve planirane količine, i više nego prošle godine. Srbija je po prvi put nabavila četvorovalentnu vakcinu i do sad nikada u našoj zemlji niste imali vakcinu koja pokriva tolike vrste gripa", rekao je Lončar novinarima u Kladovu i apelovao na sve građane da se redovno vakcinišu.


Istakao je da su nabavljene najkvalitetnije vakcine i da ih ima u dovoljnim količinama.


Lončar je apelovao na građane da, prilikom odluke o vakcinaciji, "slušaju struku, a da se ne bave politikom", primetivši da postoje mišljenja da nije dobro vakcinisati se na vreme, nego kasnije.


"Kad kasnije, u martu sledeće godine? Molim ljude da slušaju struku, da se bave politikom. Da nismo nabavili vakcine bilo bi ''kakva je to Srbija, nije nabavila vakcine''. Nabavili smo najbolje vakcije, u dovoljnim količinama... Ono što je bilo do države, država je uradila i malo koja zemlja u regionu može da se pohvali da je to za svoje pacijente uradila", zaključio je Lončar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije