Bez knjižice na pregled u 100 ustanova

B. RADIVOJEVIĆ

18. 09. 2019. u 17:35

Без књижице на преглед у 100 установа

Spremni Pacijente će primati domovi zdravlja, bolnice i KC

U nedelju, širom Srbije, novi krug preventivne akcije Ministarstva zdravlja; Besplatno kod ORL, na EKG, provera glikemije, tumor markera…

U NEDELjU, 22. septembra, posle letnje pauze, počinje novi ciklus besplatnih preventivnih pregleda, bez zakazivanja, na koje će moći da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu. U više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije ovoga puta radiće se pet vrsta preventivnih pregleda, usmerenih na otkrivanje najčešćih bolesti.

Domovi zdravlja, opšte bolnice, kliničko-bolnički i klinički centri radiće u nedelju EKG i merenje krvnog pritiska, kontrolu glikemije, tumor markere, ultrazvuk abdomena i ORL preglede.

Ovo je, otkako je Ministarstvo zdravlja iniciralo i uvelo mesečne preventivne preglede, 15. besplatna provera zdravlja. U prethodnih 14 akcija pregledano je oko 300.000 građana, a nekoliko hiljada njih je posle ovih pregleda upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje.

- U zdravstvenim ustanovama u toku su poslednje pripreme pred novu sezonu besplatnih preventivnih pregleda - kažu u Ministarstvu zdravlja. - Formiraju se ekipe lekara i medicinskog osoblja koje će raditi u nedelju, u broju koji će biti dovoljan da, bez velikih gužvi i čekanja, pregledaju sve zainteresovane. Kako smo tokom leta pravili pauzu, sada očekujemo veliki broj stanovnika koji će želeti da iskoriste mogućnost da besplatno prekontrolišu zdravlje.

Dijapazon pregleda za ovu akciju osmišljen je tako da mogu da se otkriju bolesti koje ne daju karakteristične simptome, pa mnogi i ne znaju da ih imaju.

Iskustvo iz prethodnih akcija zdravstvene prevencije za lekare je, ipak, znak da se i svest građana menja. Direktorka poliklinike Kliničkog centra Srbije primarijus dr Snežana Polovina kaže da je dosadašnji veliki odziv građana na akciju Ministarstva zdravlja najbolja potvrda da su prihvatili prevenciju kao osnov očuvanja zdravlja.

- KCS će i ovoga puta biti spreman za veliki odziv građana koji očekujemo u nedelju - kaže dr Polovina. - Angažovaćemo adekvatan broj zdravstvenih radnika, koji će u velikom broju ambulanti učiniti sve da građani, kao i uvek do sada, u KCS preventivne preglede obave brzo i efikasno.

U ovoj ustanovi u danu preventivnih pregleda obično bude angažovano oko 70 zdravstvenih radnika, u 13 ambulanti.

PROČITAJTE JOŠ - Irinej sve bolje, vratio se redovnim aktivnostima


RADIĆE I DUŽE AKO TREBA

PREVENTIVNI pregledi biće u nedelju od 8 do 16 sati, a u slučaju većeg broja zainteresovanih, iz Ministarstva zdravlja najavljuju i mogućnost produženja vremena pregleda. Tačan raspored ustanova i pregleda biće objavljen na sajtu Ministarstva do petka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije