KURŠUMLIJA - Večernjim bdenjem i Svečanom akademijom pod nazivom “Nemanjina Toplica izvor Srpske crkve i države” večeras je na platou pokraj manastira svetog Nikole kod Kuršumlije počelo obeležavanje 850 godina Nemanjinih zadužbina u Toplici.

Posle pozdravnog telegrama srpskog patrijarha Irineja, okupljenom sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i građanima obratio se episkop niški, Arsenije koji je kazao da je obeležavanje 850 godina ove svetinje veliki jubijel koji se poklopio sa obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

PROČITAJTE JOŠ - 
SPC obeležava jubilej u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

-Ova svetinja je oduvek mesto sabiranja i vekovni čuvar vere, kulture i identiteta. Ona je najdonji kamen srpske crkvene i državne smaostalnosti- rekao e obraćajući se okupljenima vladika Arsenije dok je potom nastavljen kulturno-zabavni program nastupom učesnika akademije, naratora, glumaca, pesnika,književnika kao i hora, odnosno niške crkveno pevačke družine “Branko” sa oko stotinu učesnika.

PROČITAJTE JOŠ - Manastiri temelj srpske kulture

Inače, organizatori ove manifestacje su opština Kuršumlija, Turistička organizacija kao i eparhija niška.

-Za ovaj događaj smo se spremali više od godinu dana.Na ovom svetom mestu dva dana biće velika proslava i očekuje se prisustvo 11 episkopa iz zemlje i predstavbika brojnih oblansih crkava-kazao je otac Branko, arhijerejski zamenik i starešina Saborne crkve u Nišu koji je u izjavi našem listu ukazao da malio koji broj naorda na svetu može da s epohvali ovako značajnim jubelejom kao i da je manastir svetog Nikole kod Kuršumlije prva Nemanjina zadužbina tapija i pečat naše crkvenosti i Srpstva.

ZVANICE

Pored predstavika SPC svečanoj Akademiji u subotu uveče kraj manastira svetog Nikole prisustvovali su i Nikola Selaković generalni sekretar i izaslanik predsednika Republike, predstavnici Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika i brojne druge zvanice...