Džihadisti sa KiM seju smrt

R. DRAGOVIĆ

utorak, 13. 08. 2019. u 22:02

Џихадисти са КиМ сеју смрт

SUROVO Zločini Ljavdrima Mudžaherija zgrozili svet

Albanci koji ratuju na strani ID u Siriji formirali etnički čistu borbenu grupu

DžIHADISTI sa Kosova iz redova Islamske države, koji su nastavili borbu u Siriji, formirali su etnički čistu jedinicu koja je za kratko vreme stekla epitet najstrašnije na sirijskim ratištima. Ekstremni Albanci sa Kosova i iz Severne Makedonije rado su se odazvali pozivu za stvaranje kalifata u Siriji i Iraku, a u jeku rata oružje je nosilo i do 500 ekstremista.

Broj, organizacija i način ratovanja albanske borbene grupe u Siriji nije nepoznat ni Amerikancima. Kako prenose prištinski mediji, snaga i surovost albanskih ekstremista zabeleženi su i u izveštaju Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD.

"Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz ovog regiona u Siriji je etnička albanska jedinica. Nju čine etnički albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib", navedeno je u izveštaju, čije delove je prenela prištinska "Gazeta ekspres".

Pripadnici ID iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, navodi se, ratuju u Siriji ujedinjeni sa pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu, koja je dobro pripremljena i u dobroj vojnoj formi. Ovaj odred ima i svoju komandnu strukturu, što ukazuje da njihov broj nije zanemarljiv.

"Za razliku od drugih zemalja Zapadnog Balkana koje borcima na stranim ratištima izriču žestoke kazne kada se vrate kući, Priština je u tom pogledu tolerantna i prosečna kazna zatvora koja im se izriče je svega tri i po godine. Kao rezultat toga, oko 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu već je pušteno iz zatvora", konstatuje se u američkom bezbednosnom izveštaju.


PROČITAJTE I:Amerikanci "pune" Kosovo džihadistimaNa prisustvo albanskih boraca u redovima ID i surovost sa kojom čine zločine ukazivala je i zapadna štampa. Naglašavana je i činjenica da je spram broja stanovnika Kosovo bilo najveći izvoznik boraca za frontove u Siriji i Iraku. Po mobilizaciji ekstremista međunarodno je pozonat Kačanik, mesto koje je dalo više od 30 džihadističkih ratnika. Iz ovog mesta je i Ljavdrim Mudžaheri, terorista čiji su zločini iz 2015. godine zabeleženi na video-traci, zgrozili svet. Jednom jedinicom terorista sa Kosova komandovao je i poznati Abu Usama al Albani, koji je navodno ubijen u Siriji prošle godine.

Ratne uloge Albanaca sa Kosova u Siriji nisu novost ni za domaće bezbednosne službe.

- Albanski teroristi ratovali su u okolini Alepa, a bilo ih je i u jedinicama Al nusre, naslednice Al kaide na sirijskom ratištu - kaže sagovornik "Novosti" iz bezbednosnih struktura. - Ekstremni islam pustio je korene u Kačaniku i selima na granici Kosova i Severne Makedonije.


I AMERIKA STREPI OD TERORISTA

RASPAD ID u Siriji i povratak boraca je novi veliki bezbednosni rizik za njihove matične zemlje. Poseban problem su porodice džihadista koje su ostale bez ikakvog utočišta na Bliskom istoku i koje se često zloupotrebljavaju kao paravan za kretanje ekstremista. Čak i Ambasada SAD u Prištini prošle godine je upozorila da zbog povratka džihadista postoji povećana opasnost od terorističkih napada na Kosovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Jovana

13.08.2019. 22:49

Ne razumem, šta je smisao ovoga teksta? Da se veliča snaga albanskih terorista ili da se mi ovde u Srbiji držimo u strahu?

Ridji

13.08.2019. 23:47

@Jovana - Jovana, ako se ti kao sestra Srpkinja plasis njih, molim te idi odavde i ne ostavljaj ovakve komentare..

Ima li novinara u novinama?

13.08.2019. 23:21

trabunjate i tračarite! O ozbiljnim temama k'o na pijaci...U šta ste se vi pretvorili, ko vam dade zvanje i olovku!

Dend

13.08.2019. 23:44

I šta sad ?Vi mislite da Ameri to ne znaju ? Pa to je njihovo "čedo" koje su oni stvarali, obučavali, naoružali i koje će upotrebiti kad im bude zatrebalo ? Normalno po obavljenom "poslu" Ameriih ih puštaju niz vodu da se svet bori protiv terorista ! Ništa novo kad su Ameri u pitanju ?

Anarhista

13.08.2019. 23:56

Обично месо. Најлепше је овакве кидати. Смрт их чека са небеса.Када бих само један дан био командант руског војног арсенала, следећи дан на Земљи не би било турчина. Али све у своје време.

Мр Радомир Шћепановић

14.08.2019. 06:15

Све их преселити у УСА и ЕУ!