Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole danas će od 9.00 do 11.00 polagati kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

PROČITAJTE JOŠ - ŠARČEVIĆ O KRAĐI TESTOVA: Tri osobe učestvovale u lancu, ponudio sam ostavku

Test iz matematike polagaće u četvrtak, pošto su testovi koji su trebali da se polažu u utorak procurili u javnost.

U ponedeljak mali maturanti polagali su test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.


BRNABIĆ: ŠARČEVIĆ NIJE ODGOVORAN, JEDAN OD NAJBOLjIH U VLADI


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi odgovornost ministra prosvete Mladena Šarčevića za to što je test iz matematike „procureo“ u javnost i što je odloženo polaganje tog predmeta iz male matire, uz ocenu da je Šarčević jedan od najboljih ministara u vladi.


Brnabić je dodala da su upravo u obrazovanju najvidljiviji rezultati sprovedenih reformi.


Ona je rekla da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu zahvaljuje za sve što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio.


Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je on ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj vladi“, rekla je Brnabić novinarima u Parizu, gde boravi u zvaničnoj poseti, komentarišući slučaj sa krađom testa iz matematike i odlaganjem polaganja male mature.


Brnabić je kazala da joj nije drago zbog svega što se desilo sa polaganjem male mature i dodala da se to dešava i u drugim zemljama - u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i mnogim naprednijim zemljama EU.


Premijerka je naglasila da se postupilo najbolje što je moglo u datim okolnostima i da je problem odmah uočen tako da je plaganje testa iz matematike pomereno samo za dan.


Branbić je istovremeno ukazala i na potrebu da se testovi za polaganje mature digitalizuju.


Cela matura i testovi biće mnogo bezbedniji od sledeće školske godine i u tome ćemo biti jedna od naprednijih zemalja“, navela je premijerka i primetila da se 'provaljivanje' testova i ranije dešavalo, ali da se u javnosti nije dizala tolika gužva oko toga kao ovog puta jer je, kako kaže, ranije bilo mnogo većih problema o kojima se govorilo.


Upitana ko po njenom mišljenju, snosi najveću odgovornost za krađu testova, Brnabić je rekla da nije boravila u Srbiji kada se sve dešavalo i da nema dovoljno informacija niti prava da svaljuje odgovornost na bilo koga.


Istakla je da sve relevantne institucije rade na tom slučaju i da će se sve rešiti u najkraćem mogućem roku.


Znaće se imenom i prezimenom ko su odgovorni, a to će uz digitalizaciju i tehnološki napredak doprineti da sledeće godine sve bude drugačije i da se takve stvari više ne rade“, naglasila je Brnabić.


Na pitanje da li mali maturanti, roditelji i nastavnici sada mogu biti sigurni da neće biti problema u vezi sa konačnim ishodom male mature, premijerka je navela da to što je Ministarstvo prosvete odmah reagovalo dokazuje da testovi jesu i da će biti apsolutno sigurni.


Politički gledano, verovatno je najlakše bilo da se zažmuri na jedno oko i pusti da to tako prođe. Međutim, odmah smo reagovali i obezbedili rezervne testove i sve sisteme kontrole“, navela je Brnabić.


Kako je rekla, lično je zainteresovana da sa polaganjem mature sve prođe kako treba, jer je i njen bratanac mali maturant.


U kontaktu sam sa njim i celom porodicom da bih znala kako je prošao i kako je na njega delovalo odlaganje testa. Nije kraj sveta“, rekla je premijerka i podsetila na vreme kada je i sama polagala prijemni ispit za srednju školu.


Pogledajte kakvo je bilo naše školovanje u prošlosti. Tri meseca pre kraja školske godine nije se znalo da li ćete imati maturu, kako će izgledati matura, da li ćete i iz čega imati prijemni. Danas je Srbija mnogo drugačija zemlja“, rekla je Brnabić.


Govoreći o rezultatima u obrazovanju tokom Šarčevićevog mandata, podsetila je da je posle 10 godina „neuspelih i jalovih pokušaja“ programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole i u čemu je, istakla je Brnabić, Srbija prepoznata kao jedan od lidera u Evropi.


Programiranje nije uvedeno tako da decu učite šta su kompjuteri, flopi diskovi, kako se istorijski razvijala IT industrija, već učite skreč, pajton, a od 1.septembra ove godine pajd, to su najnapredniji programi.


Premijerka je navela da je uveden i sistem dualnog obrazovanja zahvaljujući čemu je, kaže, MTU danas u Srbiji .


Dodala je da je, od kada je Šarčević na čelu Ministarstva, u Srbiji prvi put formiran Fond za nauku, kao i da je dualno obrazovanje uvedeno u visoko školstvo, a preduzetništvo i finansijska pismenost u osnovne škole.


Pet puta su povećana specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, za 20 odsto smo povećali kapacitet tehničkih fakulteta - njihov broj, prostorije, opremu...“, navela je Brnabić.


ŠARČEVIĆ: PREMIJERKA I PREDSEDNIK SU ME PODRŽALI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli u javnost, ali da to nije razlog za njegovu ostavku, jer je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden 2011. godine.

Šarčević, koji je danas obišao OŠ "Vuk Karadžić" u Beogradu, rekao je novinarima da je premijerki i predsedniku Srbije ponudio svoju blanko ostavku, ali da su ga oni podržali u njegovom radu.

Na pitanje zašto smatra jednim od svojih šefova predsednika, a ne samo premijerku Srbije, on je podsetio da ga je upravo predsednik, koji je tada bio premijer, pozvao u vladu i da oseća moralnu odgovornost prema onom koji ga je i pozvao.

Upitan zašto je izjavio da ne bi trebalo da podnese ostavku, ministar je odgovorio:

"Zato što treba da se sagleda ceo sistem rada Ministarstva prosvete i da se pročita izveštaj Evropske komisije, po kojem je najbolje ocenjeno upravo to ministarstvo".

On je, uoči početka današnjeg polaganja kombinovanog testa, rekao da je test bezbedan.

Šarčević pretpostavlja da je test iz matematike procureo u javnost jer direktor neke škole nije dobro obezbedio test.

Kaže da se Ministarstvo prosvete "muči da održi taj sistem polaganja ispita", te da su do sada rešli problem oko štampanja testova koje sada nadgleda policija i BIA, zatim promenili šest načelnika školskih uprava koji su tokom izrade testa pomagali deci, dozvolili da deca prepisuju ili prepravljali testove.

Naveo je i da je transport testova iz magacina do školskih uprava obezbeđen, ali da je dalja odgovornost na direktorima da test dobro obezbede.

Zbog svih tih propusta koji trenutni sistem pokazuje, ministar je kazao da će 2021. biti uvedeno elektronsko polaganje mature.

"Mi radimo novi koncept. Deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da menjaju model, to je princip. Zato ćemo za dve godine da uvedemo novi sistem. Pre dve i po godine počeli smo sistem matura, projekat koji se radi sa Evropskom komisijom kroz IPA, i koji obuhvata ne samo malu nego i veliku maturu", rekao je Šarčević.

Objasnio je da je sistem polaganja matura uveden 2011. godine, jer se nema poveranja u ocenjivanje profesora i ukazao da je u Srbiji čak 43 odsto dece osmi razred završilo sa odličnim uspehom, a da je na jugu Srbije svako peto dete vukovac.

"Može doći do situacije da dete sa poklonjenom peticom ugrozi dete koje bolje zna, a koje je imalo jaku četvorku zbog oštrih kriterijuma profesora. Zato uvodimo sistem koji meri znanje, a taj sistem će biti za dve godine", zaključio je Šarčević.