STEFAN Nemanja, osnivač srednjovekovne srpske države je ratni zločinac i pogrešno je po njegovom imenu nazivati škole. On je autor platforme za zločin po kojoj su kasnije delovali Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Draža Mihailović.

Ovakvo "tumačenje" istorije ponudio je u sredu na konferenciji za novinare predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin. Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića rekao je da ima "antibošnjačke, rušilačke namere prema Bošnjacima i jedan je od inspiratora genocida u Srebrenici".

Nova provokacija samo je jedna u nizu tendencioznih i politički inspirisanih skandala koje je Ugljanin priredio poslednjih godina.

- Srbi sve one koji su činili zločine i genocid nad Bošnjacima proglašavaju nacionalnim herojima i svecima. To je slučaj i sa Stefanom Nemanjom koji je napisao platformu za zločin, za istrebljenje naših predaka, bogumila, Ilira. Takvom zločincu su dali zvanje sveca. Dali su sebi za pravo da osnovnoj školi u Novom Pazaru daju ime tog zločinca - rekao je Ugljanin.

Istorija po Ugljaninu navodno kaže da je Nemanja platformu za zločine napisao na Saboru kod Novog Pazara 1176. godine.

- Stefan Nemanja počinio je veće zločine od Ratka Mladića - tvrdi Ugljanin. - Pročitajte žitije Svetog Simeona i videćete o čemu se radi.

Pročitajte još - BRUKA U SJENICI: Karađorđe je "zločinac koji je ubio 3.000 ljudi"

U istom stilu Ugljanin je pre nekoliko godina u jednoj emisiji rekao da je Sveti Sava bliži Bošnjacima nego Srbima, što je izazvalo različite komentare u javnosti.

- Sveti Sava je bliži nama, a ne vama i mi vam ga ne damo, on je naš - rekao je Ugljanin u toj emisiji.

AKCIJE LjAJIĆA I ZUKORLIĆA

RASIM Ljajić i Muamer Zukorlić uložili su velike napore da sa dnevnog reda sednica skupština u Novom Pazaru i Sjenici skinu tačke dnevnog reda koje se odnose na promenu ulica u ovim mestima - naveo je Ugljanin.

Takođe, optužio ih je da su pokušali da spreče posetu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića Novom Pazaru, ali da u tome nisu uspeli.