ZAKAZUJU DEFILE ZA 8. MAJ: Monarhisti paradiraju Beogradom

S. J. M.

četvrtak, 11. 04. 2019. u 13:16

ЗАКАЗУЈУ ДЕФИЛЕ ЗА 8. МАЈ: Монархисти парадирају Београдом

Žika Gojković

POKS i Udruženje JVUO organizuju šetnju osmog maja, u centru Beograda. U isto vreme, na Ravnoj gori, biće organizovan četnički skup

BEOGRADOM će 8. maja, uoči Dana pobede, prodefilovati parada monarhista i antifašista, saznaju "Novosti". Detalji se još dogovaraju, a organizuje je Pokret obnove Kraljevine Srbije, Udruženje "Jugoslovenska vojska u otadžbini" i još nekoliko ideološki sličnih organizacija.

Ono što se zna je da će šetnja početi u podne, a okupljeni će poći od Kalemegdana kroz Knez Mihailovu ulicu do "Ruskog cara". Tu će se sa bine narodu obratiti nekoliko govornika, među kojima i Vojislav Mihailović, Čiča Dražin unuk. Ispred "Ruskog cara" planirana je izložba fotografija i dokaza da se Jugoslovenska vojska u otadžbini borila protiv fašista.

Paradu će, kako smo saznali, predvoditi akademik Matija Bećković i predsednik POKS-a Žika Gojković. Organizatori će pozvati i Mihajla Karađorđevića, sina princa Tomislava, da im se pridruži. Očekuju da će ih podržati dosta javnih ličnosti, a među njima bivši fudbaler Dušan Savić i doktorka neurohirurg Danica Grujičić.


PROČITAJTE JOŠ - Parada da bude 9. maja, ne na godišnjicu agresije NATO

- Želimo da pokažemo da su monarhisti antifašisti i da smo spremni za nacionalno pomirenje i jedinstvo, zasnovano na istorijskoj činjenici o dva antifašistička pokreta, pa da konačno završimo sa tom podeljenošću Srba koja traje od 1945. godine - kaže nam Žika Gojković. - Pozivamo ljude da dođu sa porodicama, svečano i lepo obučeni, da pokažemo da su monarhisti bili gospoda, a ne neki zadrigli zli četnici sa masnim bradama, kako ih je zlonamerna propaganda decenijama prikazivala.

Vojislav Mihailović

Gojković kaže da neće biti organizovane smotre u uniformama kraljeve Vojske, da su uniforme i redenici tradicija na Ravnoj gori, ali da će možda biti pojedinaca tako obučenih.

Organizatori očekuju podršku Beograđana, ali ukazuju da je malo nezgodno što je 8. maj Markovdan, pa će dosta ljudi koji podržavaju monarhiju otići upravo na sabor na Ravnu goru, gde se tog dana obeležava ustanak koji je Draža Mihailović podigao protiv nemačkih okupatora 1941. godine.ČUKIĆ: ZNA SE KO JE POBEDNIK

PREDSEDNIK SUBNOR-a Dušan Čukić kaže za "Novosti" da nema ništa protiv da neko mirno u javnosti izražava svoj stav, ali zna se kad su kapitulirale kraljevska vlada i vojska:

- Četnički pokret je u početku 1941. godine bio antifašistički, ali su se posle udružili sa Nemcima i oni su pobeđena strana u Drugom svetskom ratu. Mogu oni da šetaju koliko hoće, ali nemaju veze sa Danom pobede saveznika. Zna se ko je bio na toj strani.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Mile

11.04.2019. 13:35

Draža je bio veliki humanitarac.Boreći se u ilegali najviše je pomagao sirotinju,tako što ih je klao da se više ne muče.Njegov unuk treba da bude ponosan na svog dedu.

СУРОВА ИСТИНА

11.04.2019. 14:03

ЈВО и четници су се почетком рата 1941. борили против Немаца и комуниста који су сарађивали са нацистима и усташама (договор Стаљина и Хитлера из 1939.), а када је Хитлер напао СССР у Јулу , комунисти су прешли на страну савезника , али четници нису хтели да 1944. прихвате споразум из Јалте и окупацију Србије од СССР и комунсита ! Тако су због издаје В.Британије и помоћи тенкова СССР-а , комунисти на челу са Титом постали српски окупатори следећих 50 година.

ddd

09.05.2019. 21:02

@СУРОВА ИСТИНА - Ma ko vas cetnike nesto pita vi ste izgubili rat zajedno sa nemcima,za sledeccu rundu vas nema dovoljno ,saka jada

Bravo momci

11.04.2019. 14:37

Hocete li da paradirate i dalje sirom Srbije? Ne zaboravite ona sela gde su Cetnici klali Srbe za vreme rata, molim vas. Tamo vas posebno zele.

PG-CG

11.04.2019. 15:20

Mile@, mLogo gledaš, bre, Bulajićeve partizanske filmove...kao da živiš u 1948. godini... Hej, bre, ovo je 2019. godina... Sve zaraćene strane u Drugom svetskom ratu okrvavile su ruke, i četnici i oartizaniali, ali treba da znaš da su i jedan i drugi pokret priznati od strane saveznika kao - anfašistički...