Zapad cepa rusku i srpsku crkvu, podele ohrabruju raskolnike

E. V. N.

subota, 13. 10. 2018. u 22:02

Запад цепа руску и српску цркву, поделе охрабрују расколнике

Drevno sedište pravoslavlja u Ukrajini

Pravoslavne vernike u Evropi brinu posledice odluke Vaseljenske patrijaršije o takozvanom ukrajinskom pitanju. Ukrajini preti krvoproliće, a Balkanu nove podele

ODLUKA carigradskog patrijarha Vartolomeja da pokrene proceduru davanja autokefalnosti ujedinjenim ukrajinskim raskolničkim crkvama izaziva velike potrese u celom pravoslavnom svetu. Dok Ukrajini preti čak i novo krvoproliće, na Balkanu bi krila mogle da dobiju lažne pravoslavne crkve poput crnogorske Miraša Dedeića ili tzv. Hrvatske pravoslavne crkve.

PROČITAJTE JOŠ: MIRIMO ZAVAĐENE PRAVOSLAVCE: Srpska crkva hoće "treći put"

Pravoslavni svet posle dugo vremena suočen je sa tektonskom promenom drevnog poretka čije će posledice moći da se vide na celom evropskom istoku. U gotovo svim pravoslavnim zemljama, uključujući i Srbiju, raste strah ne samo od pojave novih nepriznatih verskih organizacija, već i od planova o otimanju crkvene imovine, pa čak i od fizičkih sukoba.

PROČITAJTE JOŠ: Portparol Kirila: Carigrad podriva jedinstvo pravoslavlja

Zabrinutost je, prirodno, najveća na kanonskim prostorima postojećih pravoslavnih crkava na kojima već deluju paracrkvene organizacije. U ovom krugu je i Srpska patrijaršija koja je suočena sa brojnim napadima u državama bivše Jugoslavije. Vernici su s pravom zabrinuti za budućnost SPC u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj...

Velike nade da bi iz najnovijeg pravoslavnog raskola mogla da izvuče korist sigurno polaže i tzv. Crnogorska pravoslavna crkva koja odavno već nišani ne samo hramove i dobra, već i status u Crnoj Gori koji neprikosnoveno uživa Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Zapadne sile pokušavaju da izazovu raskol u Pravoslavnoj crkvi, a takvi trendovi primećeni su u Ukrajini i Crnoj Gori - izjavio je juče mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju Pravoslavnu crkvu - poslednji mehanizam jedinstva naroda bivšeg Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije. Zapadu to odgovara i to je ključno za podršku separatističkim grupama, koje nemaju ni vere, niti bilo kakvo crkveno vaspitanje - rekao je mitropolit za rusku agenciju TASS.

Amfilohije upozorava da crkva, ukoliko služi političkim potrebama, više nije Hristova, već sekularna organizacija, slična političkoj partiji sa nekim elementima religije.

Svepravoslavni sukob dolazi u trenutku kada se tzv. Makedonska pravoslavna crkva grčevito bori za svoju nezavisnost od Patrijaršije u Beogradu. Klirici iz Skoplja među prvima su se ponadali da bi, u paketu rešavanja spora oko imena sa Grčkom, priključenja NATO i zbližavanja sa Bugarskom, mogli da izdejstvuju i tomos o autokefalnosti, uprkos protivljenju crkvenih vlasti u Beogradu.

Raskol bi mogao da posluži i kao plodno tlo za bujanje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve, koja iako minorna, baštini tradiciju verske zajednice osnovane pod okriljem ustaškog režima Ante Pavelića. Eparhije Srpske crkve koje deluju u Hrvatskoj ova organizacija smatra “ubačenim elementom” i nikoga ne bi čudilo ako bi pozivajući se na ukrajinski presedan zatražila da postane jedina kuća pravoslavaca koji žive u Hrvatskoj.

Poslednji pokušaj dogovora patrijaraha Kirila i Vartolomeja AP Photo

Posledice poslednjeg raskola svako će biti nove rasprave i podele u pravoslavlju. Ukrajina je suočena sa još jednim cepanjem svojih građana, a mnogi pominju čak i oružane konflikte. Portparol Ukrajinske pravoslavne crkve na čijem je čelu samoproglašeni patrijarh Filaret Denisenko izjavio je da oni računaju da će se uz njih svrstati polovina od 12.000 hramova koje ima kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva verna Moskovskoj patrijaršiji.

PROČITAJTE JOŠ: Patrijarh Irinej u ponedeljak u Podgorici?

Znajući da može doći do krvavih obračuna, carigradski patrijarh Vartolomej je poručio iz Carigrada da se ne otimaju hramovi Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne Moskovskom patrijarhatu, ali male su šanse da će ga tamošnji nacionalisti poslušati. Samoproglašeni patrijarh Filaret (Denisenko) još pre dva meseca javno je zapretio da će preuzeti glavne svetinje u Ukrajini, Kijevsko-pečorsku i Počajevsku lavru. Odmah zatim počele su da stižu pretnje ukrajinskih radikala, ali i jasna upozorenja Ruske crkve: vernici će braniti svoje svetinje!

Sinod Ruske pravoslavne crkve je još 14. septembra upozorio patrijarha carigradskog Vartolomeja da preuzima odgovornost za “neizbežni građanski rat koji može početi posle davanja tomosa”.

Episkop Onufrije

Predsednik Ukrajine Porošenko, koji je svešetenike verne Moskovskoj patrijaršiji nazivao petokolonašima, odluku vaseljenskog patrijarha doživeo je kao veliku političku pobedu:

- Rešenje carigradskog sinoda o davanju autokefalije Ukrajini znači pad Trećeg Rima kao drevne koncepcije Moskve kojom ona pretenduje na svetsku vladavinu. Autokefalija je deo naše proevropske i proukrajinske strategije koju dosledno ostvarujemo u životu poslednje četiri godine i produžićemo i dalje.

Vlasti u Kijevu želele bi da novi patrijarh bude Filaret Denisenko (89), koji je dosad bio na čelu Ukrajinske pravoslavne crkve kijevskog patrijarhata i koji je zbog raskola anatemisan 1997. U četvrtak je, međutim, sinod Carigradske patrijaršije skinuo anatemu, ali i vladici Makariju Maletiču, koji je na čelu druge raskolničke crkve koja sebe naziva Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom.

Episkop Filaret

SABOR UJEDINjENjA

PREDSEDNIK Ukrajine Porošenko u noći između srede i četvrtka u Kijevu se susreo sa mitropolitom Onufrijem (Berezovskim) koji je na čelu Ukrajinske crkve moskovskog patrijarhata koja ima najviše hramova i vernika, i od njega zatražio da se ne organizuju protesti protiv odluke carigradske patrijaršije. Mitropolita Onufrija pozvao je čak i da učestvuje u saboru ujedinjenja svih pravoslavaca Ukrajine. Reč je o skupu na kojem će učestvovati visoko sveštenstvo dve dosad nepriznate crkve, kao i “prebezi” iz Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata. Na tom saboru trebalo bi da bude izabran patrijarh kome će Vartolomej uručiti tomos o autokefaliji.

UMEŠANI AMERIČKI PRSTI

U MOSKVI su ubeđeni da je priznavanje autokefalije Ukrajini zajednički američko-carigradski projekat. SAD su jednoglasno podržale nezavisnost crkve u Ukrajini, a u Kijev je dolazio američki ambasador za pitanja međunarodnih religioznih sloboda Sem Braunbek, koji je sa patrijarhom Vartolomejom razmatrao ovo pitanje. Ruska crkva zato ovih dana postavlja i pitanje zašto Carigrad ne stvara jedinstvenu pravoslavnu crkvu u Americi, kada bi isti standardi iz Ukrajine mogli da se primene i na ustrojstvo tamošnjih crkava.

MIRAŠ DEDEIĆ BEZ ŠANSE U CRNOJ GORI

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator pravnog saveta Mitropolije, bez obzira na rizike, smatra da je apsolutno nemoguće da se takozvani ukrajinski model primeni na grupu oko Miraša Dedeića:

- Oni nemaju nikakav kanonski legitimitet. Niko od njih nikad nije bio episkop, a, osim njega, ni sveštenik. Uzaludna su nadanja onih koji smatraju da će da stigne kakav tomos u Crnu Goru od vaseljenskog patrijarha, koga su do juče nazivali turskim podanikom, i koji je svojom odlukom anatemisao i prokleo Miraša Dedeića kao bivšeg sveštenika ove crkve.

Džomić podseća da je Dedeića upravo vaseljenski patrijarh Vartolomej ekskomunicirao pre dvadeset godina i na njega bacio prokletstvo. Nakon što ga je mitropolit Grčke pravoslavne crkve stavio pod zabranu činodejstvovanja, Miraš je zatražio od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana da ga primi u SPC, ali je bio odbijen. Nakon toga put ga je odveo na Cetinje, gde već godinama neuspešno potražuje crkve, manastire i sredstva većinske SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Idi begaj

13.10.2018. 23:26

Ma neka idu di oće. Pa mi smo i opstali zato što nam neke stvari nikada neće biti na prodaju.

dobrovoljac

14.10.2018. 00:26

kakva sala hrvatska pravoslavna crkva vece su sanse da se kugla zemaljska prepolovi.