Žale za ugašenim školama

E. V. N.

sreda, 15. 08. 2018. u 20:03

Жале за угашеним школама
Različite reakcije u gradovima u kojima je ugašeno 14 obrazovnih ustanova, a formirano sedam novih. Deo prosvetara, posebno zaposlene u administraciji, brine da će postati tehnološki višak

BIVŠI đaci škola 14 srednjih škola koje su ugašene su sentimentalni, a deo zaposlenih zabrinut je za svoju egzistenciju. Iako je najavljeno da će većina prosvetara ugašenih škola preći na radna mesta u sedam novoosnovanih škola, neko će ipak ostati tehnološki višak. Jer, suština racionalnizacije mreže škola i jeste ušteda.

Sa najviše emocija vest o gašenju škola primili su u Novoj Varoši, gde više ne postoji Gimnazija "Pivo Karamatijević".


PROČITAJTE JOŠ: Šarčević: Formiranje Akademije poslovnih strukovnih studija najbolje rešenje

Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević kaže da lokalna samouprava tu nije mogla ništa da učini uprkos svim naporima koje su činili. On tvrdi i da niko od zaposlenih profesora, administrativnih radnika i pomoćnog osoblja neće ostati bez posla.

- Vlada je donela odluku da svaka srednja škola koja nema minimum 12 odeljenja mora da se spoji sa nekom drugom srednjom školom. To je slučaj i sa našom gimnazijom, koja je imala osam odeljenja i Tehničkom školom, u kojoj je bilo jedno odeljenje više - naglašava Vasiljević.

Ovakva odluka države zabrinula je građane u Novoj Varoši, ali ipak smatraju da je ključ problema u pokretanju industrije i skidanju katanaca sa nekadašnjih fabrika.

- Svi odoše u veće gradove - kaže šezdesetogodišnji Marko i podseća da su nekada uspešno radile fabrike poput "Inove", "Obućare", "Sloge" i da sada na njima vrata zaključana.

Direktorka niške škole "12. februar" biće na čelu nove Tehničke škole

- Znam da je uzrok nedovoljan broj đaka, ali vest da Gimnazija "Pivo Karamatijević" u Novoj Varoši više neće postojati potpuno me je porazila - kaže Jelena Popović (46). - Sa ponosom sam govorila, a i govoriću da sam bila đak novovaroške gimnazije, jer ta činjenica ima svoju "težinu". Imala je ugled širom bivše Jugoslavije i iznedrila je stotine uglednih intelektualaca. Ne kažem da i nova Srednja škola neće biti takva, jer će profesori koji su uvek bili njen važan deo, nadam se, i dalje predavati.

U babušničkoj Tehničkoj školi, koja je osnovana 1961, i Gimnaziji "Vuk Karadžić", juče niko nije mogao da komentariše spajanje ovih škola od 1. septembra. Nezvanično od pojedinih profesora u ovim školama saznajemo da će spajanjem biti tehnoloških viškova među prosvetarima, ali i među administracijom.

Novine očekuju i đake u Nišu, gde se spajaju Tehnička škola "12. februar" i Prva tehnička škola "Milutin Milanković". I u Kuršumliji se spajaju Gimnazija u Podujevu i Gimnazija u Kuršumliji, a takođe se spajaju Tehnička škola i Ekonomska, dok se u Babušnici spajaju Gimnazija i Tehnička škola.

Dragan Gejo, načelnika Školske uprave u Nišu, koja pokriva tri okruga, kaže da roditelji ne treba da brinu jer obrazovni profili koja su deca upisala ostaju.

- Ovo samo znači jedan direktor, jedan sekretar, jedan školski odbor, i tehnološki viškovi kod vannastavnog osoblja, ali i za to postoji rešenje - kaže načelnik Školske uprave u Nišu.


PROČITAJTE JOŠ: Džudžo: Imamo pravo da preimenujemo škole

Saznajemo da dosadašnji direktor škole Milutin Milanković to više nije, v. d. direktora nove škole biće Snežana Živković, dosadašnji direktor škole "12. februar". Škole koje se spajaju koristile su iste zgrade tako da neće biti višak prostora, a spajanjem je obuhvaćeno oko 2.000 učenika.


NEDOSTAJE RASPRAVA

Racionalizacija mreže škola je neophodna i ideja, u suštini, nije loša, ali prosvetnim radnicima smeta iznenadnost tog predloga i nedostatak rasprave na tu temu - kaže Milan Jevtić, potpredsednik kragujevačkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. - Primera radi, spajanjem Politehničke i Druge tehničke škole u Kragujevcu dobili smo najveću školu u Srbiji, sa oko 2.000 učenika, a planom je predviđeno angažovanje oko 200 profesora. Roditelji se s pravom pitaju da li će profesori, u tom slučaju, moći da brinu o svakom učeniku.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije