Socio-ekonomski savet: Podrška izmenama zakona, još nema pregovora o minimalcu

VN

13. 08. 2018. u 15:55

Социо-економски савет: Подршка изменама закона, још нема преговора о минималцу

Zoran Đorđević
Foto: Tanjug

Ministar Zoran Đorđević izjavio je danas da još nisu počeli pregovori o povećanju minimalne cene rada. Savet podržao da se stavi van snage zakon o umanjenju plata u javnom sektoru i izmene neki propisi

MINISTAR za rad, zapošljavavnje, boračka i socijlna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da još nisu počeli pregovori o povećanju minimalne cene rade predstavnika sindikata, poslodavaca i vlade.

"Razgovarao sam sa ministrom finansija, u narednom periodu to bi trebalo da se intenzivira i očekujem da to bude jedna od tema na sednici Socio-ekonomskog saveta u septembru", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta.

Minimalna zarada u Srbiji sada je 24.882 dinara, a u slučaju da SES ne postigne dogovor, minimalnu cenu rada odreduje Vlada.

Socio-ekonomski savet, u kome su predstavnici vlasti, poslodavaca i sindikata, podržao je danas inicijativu da se van snage stavi zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru, kao i inicijative za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezu na imovinu, o PDV i o porezu na dobit pravnih lica.

Usvojen je i tekst predloga Strategije bezbednosti i zdravlja na radu 2018-2022. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje tog zakona. Ovo su novinarima, na zajedničkoj konferenciji nakon sednice SES, saopštili ministar za rad Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i predstavnici sindikata Ljubisav Orbović i Zoran Stojiljković.


PROČITAJTE JOŠ:
Veći minimalac za 350.000 radnika - 24.822 dinara mesečno

- Unija poslodavaca je dala inicijativu za izmenu Zakona o javnim nabavka, o porezu na imovinu, o PDV i o porezu na dobit pravnih lica. Inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, podneo je Savez samostalnih sindikata i dato je pozivitno mišljenje - rekao je predsedavajući SES Miloš Nenezić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Luka

13.08.2018. 19:34

Ministar će sigurno uraditi sve što je u njegovoj moći da se postigne dogovor oko minimalne zarade. Ako ne uspe na sastanku, onda će se sigurno Vlada pobrinuti za to!

Goran

13.08.2018. 19:35

Treba intenzivirati pregovore da se dobije što veći iznos minimalne zarade! Nadajmo se dobrom ishodu sastanaka, ili u krajnjem slučaju, odluci Vlade!

skocko

13.08.2018. 19:37

Imamo platne razrede od 1. janura, siguran sam da nam se standard poboljšava i pitanje je dana kada će i tzv. minimalac biti povećan...Srbija korak po korak ide napred!

Goga

13.08.2018. 21:48

Ministar koji zna sta radi, zahvaljujuci njegovom zalaganju Srbija je dobila pristup fondovima EU u oblasti socijane zastite.

Dragan R

13.08.2018. 22:00

Bitno je da su se stvorili uslovi za tako nešto, sve ostalo je stvar skorijeg datuma.

MAKSS

13.08.2018. 22:51

Bilo bi jako lepo da se takozvani minimalac poveca za par hiljada dinara, to bi obradovalo puno gradjana Srbije.

MAKSS

13.08.2018. 22:53

Nas novi ministar finansija odlicno obavlja svoj posao, minimalac ce sigurno biti povecan.

Maja

13.08.2018. 23:35

Zastita socijalno ugrozenih kategorija stanovnistva mora da bude prioritet! To je minimalizam koji im drzava moze da pruzi, s obzirom da njima svako povecanje znaci, jer znaju sta je borba za zivot i prezivljavanje!

Milica

13.08.2018. 23:37

Socio - ekonomski savet je da se zakon izmeni, jer taj narod zivi od dan do sutra i njima je najneophodnije povecati primanja i obezbediti im stalna i sugurna radna mesta! Podrska za izmenu zakona i primenu istog u praksi!