Pripreme za prijem novih stanara u studentskim domovima u svim univerzitetskim centrima u Srbiji uveliko traju, ali mesta, kao i dosad, neće biti za sve brucoše koji u oktobru započinju školovanje i žele mesto u studentskom domu.

U domove u Beogradu koji raspolažu sa ukupno 9.558 mesta biće primljeno 1.100 brucoša, a prijavi se duplo više njih.

U "Studentskom centru Beograd" kažu da konkurs za prijem brucoša traje od 3. do 18. septembra, a uslov je i da su brucoši državljani Srbije i da nemaju prebivalište u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

U 14 domova u Beogradu, za čija mesta će konkurisati oko 8.500 studenata starijih godina, kako kaže upravnica 4. bloka u "Studentskom gradu" Biljana Anđić ima dovoljno mesta za sve studente, pa i za one koji po objavljivanju rang-liste ostanu "ispod crte".

- To je mali broj studenata, ali i za njih obezbedimo smeštaj u najkraćem roku. Obično neko odustane, tako da do Nove godine smestimo i sve studente koji su bili ispod crte - navela je Anđićeva.

PROČITAJTE I: Studentski domovi kao hosteli

Trenutno se u svim domovima nešto radi - kreče se sobe, popravljaju krovovi i prozori, renoviraju kupatila, menjaju pločice, obavljaju higijensko-sanitarni radovi u menzama, a ovog leta su klimatizovane čitaonice i restorani u svim domovima u prestonici.

Biljana Anđić dodaje da će cene smeštaja u domovima koji su podeljeni u četiri kategorije ostati iste i podseća da iznosi nisu korigovani od 2008. godine.

- Najniža cena smeštaja je 1.020 dinara, a najviša cena u prvoj kategoriji je 2.230 dinara - ističe Biljana Anđić.

I aktuelene cene obroka u studentskim menzama neće se menjati tako da će sva tri obroka dnevno koštati 171 dinara - doručak 40, ručak 72, a večera 59 dinara.


SMEŠTAJ ZA STRANCE PREKO LETA

Biljana Anđić kaže da tokom leta mali broj studenata boravi u domovima i da se tokom letnje pauze u "Studenjaku", na primer, mogu sresti akademci koji borave u Beogradu u okviru međunarodne razmene studenata.

- Kod nas trenutno boravi oko 200 stranih studenata. Krajem meseca primićemo još 22 studenta, a tek ćemo videti koliko će stipendista ući u program za narednu školsku godinu - kaže Biljana Anđić i dodaje da među stanarima ima studenata sa svih kontinenata iz oko 50 zemalja - iz Afrike, Azije, Amerike, kao i iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Crne Gore, BiH...