Patrijarh Irinej: Položaj Srba u Crnoj Gori kao u doba fašizma; Podgoričke vlasti: Zlonamerne ocene

Tanjug

23. 07. 2018. u 11:32

Patrijarh kazao da su pretnje i česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika nezamislive u 21. veku

Патријарх Иринеј: Положај Срба у Црној Гори као у доба фашизма; Подгоричке власти: Злонамерне оцене

Foto: N. Skenderija

Patrijarh srpski Irinej ocenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je kazao da je tako nešto nezamilsivo u 21. veku.

“Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je patrijarh za „Dan“.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina, i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dođe, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati celi svet. Crkva i vernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje”, istakao je patrijarh Irinej.

On je nezadovoljan i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

“Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo”, kazao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je kazao da ga podseća na stanje u Hrvatskoj u doba fašizma.

“Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina ''podeli pa vladaj'' pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi", poručio je patrijarh.

Komentarišući slanja crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh smatra da je to besmislica.

"Nažalost, da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumeju. Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu”, zaključio je Irinej u intervjuu za Dan.

VLADA CRNE GORE: OCENE IRINEJA PAUŠALNE, ZLONAMERNE, NEUTEMELJENE


Stavovi srpskog patrijarha Irineja o tome da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme "osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba Nezavisne Države Hrvatske", "govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni", saopštila je danas crnogorska Vlada.


Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervbjuu podgoričkom Danu da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.


U reagovanju na te ocejne vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora je prepoznata daleko izvan svojih granica kao "demokratska i građanska država koja sa ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva".


"Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocjene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet", navodi se u saopštenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Los Angeles Vasojevici

23.07.2018. 11:56

Svaki Diktator jednom mora pasti! Stici ce ih Bozja kazna.. Samo da se Srbi Srbijanci,Srbi Crnogorci i Srbi Bosanci jednom za svagda urazume i konacno sloze i umnoze,e onda ce nam draga braco Srbi zasigurno biti bolje! Vratimo Monarhiju ako ne znamo sta nam je za ciniti!

dule

23.07.2018. 14:10

@Los Angeles Vasojevici - Da treba da se sjedinimo to je tačno, ali da će nam u tome pomoći monarhija e u to ne verujem. Karađorđevići su i uništili Srbiju sanjajući o nekakvoj Jugoslaviji u momentu kada su mogli stvoriti Srbiju do Jadrana. Informišite se šta im je nuđeno na Londonskoj konferenciji 1915. ali je to Nikola Pašić u dogovoru sa kraljem odbio.

kontesanera

23.07.2018. 12:13

Crnogorski zvaničnici bi trebalo da vode računa o pravima i slobodama Srba koji žive u Crnoj Gori.

pera

23.07.2018. 13:25

@Sasa - I ovi sto su juce dopuzali iz Sirije i Egipta imaju veca prava nego Srbi a o manjinama da i ne pricam.

Mirko

23.07.2018. 12:19

Kada bi u dobroj državi svako radio svoj posao da bi bio najbolji u tome sta radi, a radio bi i na svoje dobro i dobro drugih, onda bi ta dobra dela bila praćena istim takvim rečima. Suvišne i loše reči bi postale nepotrebne jer se istovremeno ne mogu raditi dve različite stvari.

borko

23.07.2018. 12:24

Tako je. Možda i gore. Na perfidniji način. Ali neka sve će da prodje. Vreme radi za nas. Samo i mi moramo da radimo za to vreme. Mislim na srbe u Crnoj Gori. Podele nas ubiše Kad bi otišli na Mars mi bi se i tamo podelili.

Drago Kraisnik

23.07.2018. 12:29

Srba je u Crnoj Gori za vreme 2 svetskog rata imalo 95% a sada smo svedeni na 40%.To sve govori

donkizele

23.07.2018. 12:32

Usporediti polozaj Srba u CG - koji je zaista za kritikovati - sa NDH, je umalozavanje nasih zrtava u NDH i ne dopustivo! Koliko su Srba poklani u zadnje vreme u Crnoj Gori? Es sa "srbosekom"? Nije smeo tako nesto da izjavi patrijarh Irinej, jer je glupo. Usporediti jednu ne zadovoljavajucu situaciju sa tom gde su nas masovno klali kao svinje, je jednostavno NE DOPUSTIVO! Ne zbog Crnogoraca, nego zbog nasih na najmucniji nacin zaklanih sunarodnjaka i genocid koji se vrsio nad nasem narodu

ranko75

23.07.2018. 14:53

@donkizele - Niko nije u CG zaklan jer je srbin, ali mrznje postoji i ona je u porastu. Nastup partijarha i jeste profilaktika . Njegov zadatak nije da meri mrznju ili zlocine na kantar i u gram, nego da alarmira, i ako se alarmira onda se ima UVECATI opasnost da bi se ljudi trgli.

aca

23.07.2018. 12:52

Ni jedan narod ne sme da bude margianlizovan,a po namanje Srbi koji spadaju u većinski narod u Crnoj Gori!

Nikola

23.07.2018. 13:18

Beograd je pun Crnogoraca... Država Crna Gpora bi trebala da malo razmisli o tome...Dobro čini,dobrome se nadaj.

Aqua

23.07.2018. 13:38

I srbi bi trebalo da se potrude i postuju zemlju u kojoj zive...cg je samostalna i dok god negiraju njenu drzavnost ne moze im biti bolje.

dule

23.07.2018. 14:06

@Aqua - Ostavi se priče. Vaši svršeni srednjoškolci bez problema upisuju naše fakultete,imaju smeštaj u domovima i niko im ne traži da iskazuju bilo kakvo poštovanje prema Srbiji, što uzgred rečeno oni i ne čine, a za naše u C.Gori se traže nostrifikacija diploma i sl. gluposti. Moja komšinica živi u C Gori već pet godina, udala se , rodila sina i još ne može da dobije državljanstvo. to je samo delić primera kolika vi prava imate u Srbiji a kolika Srbi u C.Gori. Zašto ne priznate dvojno državljanstvo.

Thor

23.07.2018. 14:21

@Aqua - CG je samostalna tacno onoliko koliko je snazan americki neofasisticki hegemon. Cim njega nestane, nestace i ta kreatura od drzave. Slicno je bilo i za vreme 2. sv. rata, samo sto je tada taj hegemon bio predstavljen nacifasistickom osovinom.

Milorad Mrdja

23.07.2018. 14:42

@Aqua - U selima kraj Vrbasa u Vojvodini ima 3-4 hiljade Crnogoraca i imaju pravo na službeni jezik i manjinska prava. 200 hiljdada Srba u CG nemaju ništa od toga. Informiši se pa pričaj bajke.

RistaCrnohumorista

23.07.2018. 14:47

Samo sloga Srbina spasava,Zasto Srbi u CG na izbore idu u vise kolona i tako sami sebi prave medvedju uslugu,da su slozni svi kao sto nisu drugaciji bi bio status Srba u CG.

Pjer

23.07.2018. 15:15

Marionetska vlast u CG se utrkuje ko će više da vredja Srbe a ne shvataju da time vredjaju i sebe jer smo isti narod. To je NJegoš znao !!!

Шумадинац

23.07.2018. 15:28

Држава треба хитно да крене да помаже Србе пу Црној Гори. Прво да са Црном Гором реши проблем двојног држављанства... Треба да помогне политичко уједињење Срба. Само уједињени можемо нешто да урадимо!

Dragan Petrovic

24.07.2018. 06:53

Polozaj Srba i Srbiji je gori nego u Tursko doba a Crkva jos gora sa Vama na celu.

nadnacionalni ateista

24.07.2018. 07:36

Ako je i od Patrijarha - mnogo je ! Dokle će više za razliku od svog prethodnika da se bavi dnevnom politikom i kad će već jednom prestati da miješa vjeru i naciju ??

Milica

24.07.2018. 12:19

@nadnacionalni ateista - Izvini ali nije puno.Vlast u CG udara direktno i istovremeno i na Srbe i na SPC u Crnoj Gori jer zna da ako unisti SPC na pragu ce biti da unisti i sva prava naseg naroda.Da li se razlikuje od prethodnog , razlikuje se , ali je izneo cinjenicu a sto bi je precutao?

nadnacionalni ateista

24.07.2018. 14:55

@nadnacionalni ateista - Procenat građana Crne Gore kojima je matična Država Srbija je između 5 i 10%.Poznajem dosta tih ljudi i nikog od njih nijesam čuo da su nešto posebno ugroženi.

Komentator

25.07.2018. 11:32

@nadnacionalni ateista - Procenat gradjana Crne Gore koji su Srbi je veci od 30%. Pre 100 godina je bio 99%. Tako da...... nadnacionalno prihvati istorijske istine, Srbi su napravili Crnu Goru. Sve u CG je srpsko, od pre 1000 godina pa do 1945. Posle 1945 rodjena je nova crnogorska naicja, textovima u Borbi (samo i ti tvorci komunisticke nacije su govorili da Crnogorci jesu Srbi :) Djilas itd). Tacka.

nadnacionalni ateista

25.07.2018. 15:10

@nadnacionalni ateista - @Komentatore! Što je nekad bilo,bilo je. Sve se mijenja i moraćeš i ti i svi slični tebi da prihvatite realnost.Postoji samo sadašnji trenutak i budućnost!

GALEB BIJELI- ANTE BAN

24.07.2018. 11:49

Poglavar Irinej je potpuno u pravu! Položaj Srba u CG je katastrofalan; puno gori nego u nekadašnjoj NDH!

Milica

24.07.2018. 12:24

U Crnoj Gori je osnovni cilj pokazati razliku od Srba , isto kao u Hrvatskoj , jedino sto se u Hrvatskoj to radi otvoreno a u Crnoj Gori u tisini , oduzimanjem imovine kako crkvenih tako i kulturnih objekata.Patrijarh je ovo morao izneti u javnost , ne sme se cutati na postupke R. Crne Gore i nekanonske CPC.

Gradimir

24.07.2018. 15:55

Položaj Srbe je dosta loš , Crna Gora nije bratska država kako se predstavlja jer su ušli i u NATO .