Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi gradnja stanova u državnoj stanogradnji za pripadnike Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije mogla da počne na proleće, u šest gradova Srbije, a da bi cena kvadrata mogla da bude prosečno oko 500 evra.


Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Komisije koja će se time baviti rekao da je oko 20.000 zaposlenih u MUP bez stana, oko 14.000 u VS i oko 1,500 u BIA a uključeni će biti i oni koji rade u zatvorima, ali i dodao da su to grube procene i da će Vlada do 15 januara izaći sa konkretnim podacima.


"Nismo mogli da uđemo u ovu realizaciju ranije, jer je bilo potrebno državno učešće. Sada su stvoreni uslovi za ulazak u veliki projekat državne stanogradnje", rekao je predsednik Vučić i ukazao da će za izgradnju oko 2 miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra.


"Ideja je da popravimo životni standard ljudima koji rade težak posao za našu državu. Mislim da policiju, vojsku, pripadnike Vojno-bezbednosne agencije, čuvere zatvora…zbog kojih se osećamo bezbedno, a imaju nevelika primanja i teško mogu sebi da priušte rešavanje stambenog pitanja dugoročno, da moramo da ih zbrinemo", istakao je Vučić.


PROČITAJTE I: Vučić: Vojsci veće plate i stanovi za 30.000 pripadnika


Učestvovao je, kaže, na današnjem sastanku zato što je zamoljen da to učini i jer je to bila njegova ideja, ali će ceo posao izneti vlada, a on je uveren da će premijerka i njen kabinet uspeti da to sprovedu kvalitetno i do kraja.


"Naš cilj je da ako školujemo policajce i vojnike, a ulagaćemo sve više u njihovo obrazovanje, naš cilj je da oni ostanu u vojsci i policiji", dodao je predsednik Srbije.Kako je istakao, stanovi će se prodavati pod najpovoljnijim uslovima.


Cena kvadrata će biti u proseku 500 evra - u Vranju će biti manje, a u Beogradu između 550 i 580 evra.


Prema njegovim rečima, stanovi će biti na dobrim lokacijama, od kojih su neke već poznate.


Kako je rekao, danas su bili prisutni i gradonačelnici Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja, Kragujevca i Kraljeva, gde će se graditi stanovi.


On je rekao da je namera da se popravi životni standar pripadnicima snaga bezbednosti, da će im plate rasti, ali da je i ovo način da mogu da planiraju porodice, da imaju bolji život, ali i da oni koje je država školovala ostanu da rade u struci.


Dodao je da će verovatno biti klauzule da se deset godina stan ne može staviti na tržište ili da se ima obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.


Precizirao je da će stan od oko 60 kvadrata koštati oko 30. 000 evra, da će uz kamate biti 126 evra mesečno prvih 25 godina a poslednjih pet 25 evra.


Naveo je da će to zaposliti naše radnike, građevisnke kompanije, povećati BDP, a da će ako sve bude završeno što se podataka i kriterijuma tiče do 15 januara, prve lopate moći da se bace već na proleće 2018. gdoine.


BRNABIĆ:ŽELIMO DA KAŽEMO ''HVALA'' SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI


Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da pripadnici bezbednosnih službi rade težak i opasan posao, te da je izgradnja stanova koje će moći da kupuju po povoljnim uslovima, jedan od načina da im Srbija kaže "hvala".


PROČITAJTE I: Do svoga krova za 500 € po kvadratu


"Važno je da jačamo službe bezbednosti. Povećali smo im plate 10 odsto i dali bonuse 10.000 dinara. Želim da svi shvatimo koliko teškim i opasnim poslom se bave. Ovim smo želeli da kažemo hvala službama bezbednosti, koji rade težak i opasan posao", rekla je Brnabić nakon prvog sastanka Komisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.Stanovi će se, kaže, graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju.


Ona je pojasnila da će do 15. januara biti određene lokacije, način finansiranja, uslovi kupovine, rešeni imovinsko- pravni odnosi i predlog načina raspodele i uslova kupovine.


Brnabić je dodala da se na taj način jačaju snage bezbednosti, jača BDP, ali i stanogradnja i građevinske kompanije.


Ukoliko taj projekat bude uspešan, pojašnjava, gradiće se po istom modelu stanovi i za mlade bračne parove i naučnike.


"Želimo da odgovorno raspolažemo novcem poreskih obveznika. Idemo korak po korak. Gledaćemo da radimo kao uspešan model, a zatim da gradimo i za mlade bračne parove kako bi uticali na populacionu politiku", pojasnila je ona.NIJE BILO FINANSIJSKIH USLOVA 2014. ZA DRŽAVNU STANOGRADNjU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ideja državne stanogradnje njegova "stara" ideja, ali da nije bilo finansijskih uslova da se ona i realizuje.


Problem je u tome što nisam mogao ni da sagledam dubinu krize kada sam postao predsednik vlade. Tada je visina javnog duga bila 77 odsto BDP-a, a danas je 62 odsto BDP-a...U tri godine smo ogroman posao uspeli da uradimo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon prvog sastanka Komisije za državnu stanogradnju.


Dodao je da se nada da će visina javnog duga dodatno da padne do kraja naredne godine, možda i ispod 57 ili 56 odsto, ukoliko, kako kaže, situacija bude i bolja od predviđene budžetom.Suština je bila u neuređenim javnim finansijama, a danas i Džejms Ruf kaže da Srbija ima impresivan napredak, što nije mogao da kaže, 2014. godine, da smo napredovali 50 mesta na Diung listi, da nema deficit u budžetu…”, rekao je predsednik.


On je dodao da će na oko 2 miliona kvadrata, država dati oko 200 do 250 miliona evra za gradnju. “Slušao sam price kako nikad neće ništa da se uradi, slušao sam o mojim fantazmagorijama o Beogradu na vodi, a on se gradi, slušao sam fantazmagorije o autoputevima, a otvorićemo i južni krak na Koridoru i radimo Koridor 11”, rekao je on.


Vučić je dodao da će u projeketu stanogranje učestvovati domaće kompanije, što će pomoći domaću industriju.