Aleksandar Čotrić: Jači smo uz monarha

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik

22. 10. 2016. u 15:29

Kada je Srbija u 19. i 20. veku, pod vladavinom Karađorđevića i Obrenovića, bila monarhija njene teritorije i broj stanovnika stalno su se povećavali

Александар Чотрић: Јачи смо уз монарха

Aleksandar Čotrić

KADA je Srbija u 19. i 20. veku, pod vladavinom Karađorđevića i Obrenovića, bila monarhija njene teritorije i broj stanovnika stalno su se povećavali.

Naša zemlja je tada jačala privredno, vojno, diplomatski, politički, pravno, kulturno, naučno i u svakom drugom pogledu. Kraljevina Srbija posle 1903. godine imala je tako snažnu valutu, da se dinar u Parizu menjao za franak u odnosu - jedan prema jedan. Kralj Petar Karađorđević je imao skromnu državnu apanažu i morao je da moli ministra finansija Lazara Pačua da mu odobri kredit, kako bi imao novca za udaju kćeDurke.

Postojala je apsolutna nezavisnost štampe, što je garantovao i zakon u kojem je pisalo: "Štampa u Kraljevini Srbiji je slobodna". Vladala je i sloboda političkog udruživanja i organizovanja, tako da su delovale desetine političkih stranaka, uključujući i anarhističke. Kraljevina Srbija pobedonosno je okončala oba balkanska i Prvi svetski rat. Čak i kada su narod i vlada bili u izbeglištvu, Srbija je za sve vreme Velikog rata uredno otplaćivala rate kredita zapadnim poveriocima. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca stvorena 1918. godine bila je prva država Južnih Slovena od njihovog dolaska na Balkan. Ta država je na platformi integralnog jugoslovenstva za veoma kratko vreme ujedinila različite narode, konfesije, kulture, ekonomska uređenja i pravne sisteme (Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Austrougarske, Italije, Otomanske imperije...).

Kraljevine Srbija, SHS i Jugoslavija bile su pravne države. Kralj Aleksandar je izgubio sudski spor oko vinograda, koji je vodio s jednim seljakom iz Topole. Jugoslavija je za vreme Vlade Milana Stojadinovića imala konvertibilnu valutu. Poštovana su sva nacionalna i religijska prava naroda koji su živeli u Kraljevini. Tako su pripadnici muslimanske vere mogli da primenjuju šerijatsko pravo u bračnim i porodičnim odnosima, a u Vojsci se hrana za regrute ove vere spremala na tradicionalan način u skladu s pravilima islama.

Vraćanjem takve monarhije, Srbija bi se vratila Srbiji. Povratak monarhije je zato povratak onog najboljeg iz naše tradicije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Veteran

22.10.2016. 17:19

Sve je to tacno, ali je tacno da se mnogo toga i kod nas i u svetu izmenilo od 1905.godine. Ni monarsi nisu sto su nekad bili.

Deda Gedza

22.10.2016. 18:53

@ Gospodine A.Cotricu!!! Slazem se sa Vama,i prilikama u Srbiji sve dostvaranja "Kraljevine SHS",za sta iskljucivu krivicu snosi vas "voljni kralj" last Aleksandar Karadjordjevic,koji je neprijateljima Srbije "stvorio i poklonio drzave"!!! Egoista i veliki vlastoljubac,nije poslusao ni savete i kletvu svoga staro starog oca " sine,samo sa hrvatima ne!!!Nije uvazio ni savete Vojvode Misica,koji mu je otoreno rekao "gospodaru,stavljate zivu guju u njedra"!!!

Dejan

22.10.2016. 22:33

Srbiju su stvorili i unapredjivali Obrenovici ....Kardjordjevici su najveca kob Srbije i Srbskog naroda ...unistili su Srbiju

Утеривач

22.10.2016. 22:48

Чист софизам из уста господина Чотрића! Исто тако може да се каже и да је Краљевина била "заслужна" за погибију огромног броја Срба у оба балканска и Првом светском рату.Без озбиљније анализе узрока и последица и економског и политичког стања он једноставно соломонски пресуђује да је краљевина излаз. Прилично неозбиљно за неког ко жели да се докаже као озбиљан политичар!

dule

23.10.2016. 06:55

Gospodine Čotriću ovo vaše obrazloženje ne bi prihvatili kao ozbiljno ni učenici osnovne škole. Hiljade pitanja bih vam postavio međutim zadržaću se samo na jednom. O kakvoj demokratiji govorite u tzv. "šestojanuarskoj diktaturi?. Pored toga smatram da su se i okolnosti promenile. Niko više monarhe , sem Engleske, ništa ni ne pita. Koriste ih za protokol i slikanje. Pa ko više zarezuje za bilo šta ovog našeg Acu koi ni srpski ne zna.

Dejan

24.10.2016. 12:03

Mogao bih da pristanem na to,samo ako bi monarh obestetio mog naradjenog oca,koji bi mi placao porez na stan,infostan,struju i telefone jer nihovo bahacenje na dvoru,nicim izazvanih,previse je za ovaj narod.Dok su moji roditelji,rodjaci i svi ostali ljudi imali samo komad bajate proje za vreme rata a posle isto tesko ziveli,oni su udobno u Britaniji jeli i pili i ostalo ne strepeci ni zbog cega.Sta prica ovaj Cotric kao da je s druge planete.

Саша Митровић

24.10.2016. 18:39

Свака твоју реченицу бих могао да потпиишем Александре Чотрићу ! Ови критизери нису дорасли теми, зато тако и причају о стварима које су учили из Брозове историје...

Никола Савић

25.10.2016. 02:09

Браво Чотрићу! Крсно име Србије, јесте Краљевина!Над Србијом зора свиће, Краљевина опет биће!