Pismo Vučiću: Zbog teškog stanja u zdravstvu trpe i medicinski radnici i pacijenti

Fonet

21. 10. 2016. u 17:28

Писмо Вучићу: Због тешког стања у здравству трпе и медицински радници и пацијенти

Foto M.Labudović

Sindikat kao razloge navodi - nejasnu strategiju zdravstvene zaštite građana u Srbiji, povećan broj obolelih zbog sve lošijih uslova za život, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i korupcija, odliv stručnih kadrova...

BEOGRAD - Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije danas je u otvorenom pismu premijeru Aleksandru Vučiću ponovo upozorio Vladu Srbije i javnost na teško stanje u zdravstvu, koje se direktno odražava prvo na zaposlene, a onda i na zdravstvenu zaštitu građana Srbije.

Svedoci smo, nažalost, tragičnih slučajeva koji se dešavaju, stoji u saopštenju i ukazuje da zbog prirode posla kojim se bave, njihove greške mogu da imaju teške posledice po korisnike zdravstvenih usluga.

Sindikat navodi razloge za stanje u zdravstvu- nejasna strategija zdravstvene zaštite građana u Srbiji na duži period, povećan broj obolelih zbog sve lošijih uslova za život, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i korupcija, odliv stručnih kadrova, poremećen sistem vrednosti i stručnih kvalifikacija, nedostatak investicija u državne zdravstvene ustanove.

Kao jedan od najvažnijih sindikat navodi uslove za rad zaposlenih u zdravstvu.

Naglašava se stalan nedostatak medicinskih sestara i tehničara u državnim zdravstvenim ustanovama, kao i sve veći odliv u privatni sektor i inostranstvo.

Zbog toga, javlja se problem sa popunjavanjem upražnjenih, ali i nedostajućih radnih mesta koja nisu sistematizovana, adekvatnim novim i stručnim kadrovima, zbog zakonskih ograničenja i neodgovarajuće stručnosti i selekcije kod prijema novih.

Zbog toga i povećanog obima posla, fizička i psihička sestara i tehničara je velika i često na granici izdržljivosti, te su greške neminovne i sve češće, stoji u saopštenju

Dalje se ističe, sestre i tehničari su neadekvatno vrednovani i potcenjeni zbog uravnilovke poslova u javnim službama.

Najnovije izmene zakonske regulative, koju sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, suštinski ne odstupaju od toga, jer se zadržavaju postojeći odnosi u vrednovanju "državnih" poslova, koji su do sada bili u Uredbi o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, ukazuje sindikat.

I na kraju, ono što ne bi smelo da se dešava u jednoj pravnoj državi, ali se kod nas i to dešava, kršenje postojećih zakona i Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvo- naši članovi, koji imaju skraćeno radno vreme i po zakonu ne mogu da rade duže, angažuju se po potrebi i nagovoru neposrednih rukovodilaca i čak rade i preko punog fonda radnih sati u mesecu.

Prekovremi rad na poslovima koje obavljaju medicinske sestre i tehničari je postao pravilo, svakako zbog nedostatka kadrova, ali i neevidentiranje i neplaćanje istog tog rada, upozorava sindikat.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Misa

21.10.2016. 21:16

A koliko se tek krade tehnike i opreme za potrebe privatnih klinika i ordinacija, sta mislite ?

Violeta. c

23.10.2016. 11:46

Prvo, svi koji imaju privatne ordinacije neka napuste drzavne. Drugo, zaposli ti mladji kadar, povecati plate i na taj nacin smanjiti odliv strucnjaka i korupciju. Trece, nasa vlast mora prestati da slepo slusa EU zarad boljitka naseg narod. Kolike su plate lekara i dr. osoblja u Nemackoj, ako idemo u EU neka i nama bude kao i njima!!!!!