FOKUS episkopa Srpske pravoslavne crkve na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, čiji je radni deo počeo juče u Beogradu, biće na eparhijama u inostranstvu. Crkva u Evropi, Kanadi i Australiji suočena je sa brojnim aferama, neslogom i sukobima između vladika, sveštenstva i vernika.

U vrhu SPC ne kriju da veliki deo odgovornosti za ovakvo stanje leži na lokalnim episkopima, od kojih su se mnogi pokazali nedoraslim upravljanju crkvom u dijaspori. Njihov rad biće jedna od tema Sabora, a poznavaoci crkvenih prilika ne isključuju ni smene.

Najteža situacija trenutno je u Švajcarskoj, gde je Crkvena opština Svete Trojice, sa sedištem u Cirihu, pravno izbrisana. SPC u ovoj zemlji privremeno je izgubila pravni status ustanove od posebnog značaja, ali i vrednu imovinu - zgradu, biblioteku, kancelarije...Episkopu Andreju zamera se da je nepravilnim vođenjem knjigovodstva i kršenjem propisa odgovoran za formalnu suspenziju ove važne crkvene jedinice.

- Vladike će na zasedanju razmotriti situaciju u Nemačkoj, posle afere u čijem je središtu vladika srednjoevropski Sergej - kaže izvor "Novosti" iz vrha SPC. - Ovaj episkop sukobio se sa arhijerejskim namesnikom Milanom Pejićem, koga je smenio pod optužbom da je kolovođa javne kampanje koju protiv njega vode srpski klirici.

PRAZNE EPARHIJE SABOR će se na ovogodišnjem zasedanju suočiti i sa velikim brojem upražnjenih episkopija, koje su više meseci bez vladika. U ovom krugu je Mitropolija dabrobosanska, sa sedištem u Sarajevu, kao i eparhije mileševska, kanadska i južnoamerička. U ovom krugu će se uskoro naći i veoma bitna Niška eparhija, jer će vladika Jovan (Purić) gotovo sigurno biti razrešen episkopske dužnosti u ovom gradu.

Vladika Sergej u saradnji sa nemačkim državnim organima sproveo je čak i istragu o poreklu velikog broja negativnih komentara koji su se o njemu pojavljivali na internetu. Preko kompjuterskih kodova (IP adresa) došao je do imena više od 10 sveštenika SPC iz Nemačke. Ceo slučaj je stigao i pred Sinod, koji će na Saboru predložiti dalje korake.

Izvori iz Patrijaršije kažu da će Sabor gotovo sigurno postaviti novog episkopa kanadskog. Prvi zadatak novog vladike biće vraćanje Crkve u okvire zakona, napuštene pre godinu dana, posle smene Goergija sa njenog čela. Eparhija na severu Amerike već mesecima radi gotovo na crno, budući da je izgubila "čeriti broj", neophodan svakoj legalnoj verskoj zajednici. Eparhijska kasa je ispražnjena, a veliki broj vernika napustio je crkvenu zajednicu.

- Mesto vladike u Kanadi ponuđeno je episkopu australijskom Irineju (Dobrijeviću), koji se nada izboru. Ovo mesto, međutim, odgovaralo bi i vladiki istočnoameričkom Mitrofanu, kao i vladiki Longinu iz Nove Gračanice kod Čikaga.


POVRATAK FILARETA?

U CRKVENIM krugovima ne isključuju mogućnost da se bivši vladika mileševski Filaret nađe na čelu nove eparhije. U prilog tome, kako kažu izvori "Novosti", idu najave o reorganizaciji Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini, nerešen status njegovog boravka, ali i brojni apeli i intervencije u njegovu korist.