Dr Kaplan Burović: Kosmet će se vratiti pod okrilje Srbije

D. MATOVIĆ

01. 06. 2015. u 18:31

Albanolog iz Ženeve istražuje prošlost, sadašnjost i budućnost KiM i zloupotrebe istorije: Albanci nemaju veze sa Ilirima. Kulturu su im stvarali stranci. Spomenici pripadaju Srbima

Др Каплан Буровић: Космет ће се вратити под окриље Србије

Kaplan Burović

BALKAN, a posebno Kosmet, ovih dana je na vetrometini političkih prepucavanja, upotrebe i zloupotrebe istorije, crkve, nacionalnog i nacionalističkog povezivanja krvi i tla. Tragajući za istinom, put nas je doveo do akademika dr Kaplana Burovića, rođenog u Ulcinju, čija je sudbina večitog disidenta prava slika ovog prostora u ovom vremenu. Svedočenje poznatog albanologa i balkanologa, koji već više decenija živi u Ženevi, unosi nove poglede na prošlost Balkana i Kosova i Metohije.

O tvrdnjama nekih Albanaca da su najstariji narod i da su ilirskog porekla, Burović ukazuje da ova teza, ne samo što nije naučno utemeljena, već su, naprotiv svetski naučnici dokazali da Albanci nemaju nikakve veze sa Ilirima.

- Austrijski akademici i univerzitetski profesori Gustav Veigand, Gustav Majer, Norbert Jokl, pa i najveći albanski naučnici Ekrem Kabej, Aleks Buda, predsednik Akademije nauka Albanije, Šaban Demiraj, drugi predsednik Akademije nauka Albanije, ne samo da su priznali da Albanci nisu ni autohtoni, niti Iliri, već su to u svojim naučnim studijama i dokazali. Tako, Kabej dokazuje da se albanski jezik formirao u današnjoj Rumuniji, u šestom veku, i da su otuda Albanci stigli tek u desetom veku u oblast Mata, iznad Tirane. Odatle su se rasprostrli na sve strane današnje Albanije, koja je u to vreme bila nastanjena pretežno Srbima. Posle turske okupacije, ovi će Albanci preći i današnje granice Albanije i ući u Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru - kaže Burović.

GOLGOTA Kaplan Burović je svetski priznati albanolog i balkanolog, koji danas živi u Ženevi. Diplomirao je albanologiju u Skoplju i albanski jezik i književnost u Tirani. Zbog kritike titoizma i enverizma doživeo je životnu golgotu. Proveo je 33 godine u jugoslovenskim i albanskim zatvorima. Objavio je više naučnih knjiga. Ovih dana slavi pola veka od objavljivanja romana “Izdaja”, koji je uvršten je u školsku lektiru u Albaniji. Pre pet godina napustio je albanske i vratio se srpskim korenima, do kojih je došao u naučnom traganju.

* Recite nešto o albanskoj kulturi?

- Kao i svi narodi sveta, i Albanci imaju svoju kulturu, koja je vezana za tlo današnje Albanije, a ne za Kosmet. Ova kultura potiče iz kasnog srednjeg veka i, u većini slučajeva, stvorili su je stranci. Van granica Albanije, sve do njihovog preporoda, nemamo albanske kulture. Prva štampana knjiga na albanskom jeziku je iz 1555, napisao ju je jedan Hrvat i objavljena je u jednoj štampariji pravoslavne Crne Gore. Prvi albanski bukvar sačinio je Vlah Naum Većilhadži 1844. godine, dok je prvi bukvar posle oslobođenja i proglašenja Albanije za nezavisnu državu 1913, štampan u Srbiji, natovaren na konje i prebačen u Albaniju.

* Verski spomenici na KiM su predmet sporenja, čiji su i ko ih je gradio?

- Najveći deo spomenika kulture sagradili su Srbi. Što su kojekuda bili i temelji neke vizantijske crkve, to ne znači da je i novoizgrađena crkva na tom mestu vizantijska. Moguće je da je u temeljima Ajfelove kule u Parizu bila neka rimska građevina, ali ona ipak pripada Francuzima. Posle Prvog svetskog rata, na Kosmetu je bilo manje od 400.000 Albanaca. Između dva svetska rata i posebno posle Drugog svetskog rata, broj Albanaca je porastao, ali ne onoliko koliko ga oni danas falsifikuju. Kako za vreme turske okupacije, tako i kasnije, pa i dan-danas, Albanci su se doseljavali sa albanskih gora na Kosmet, jer tamo, u njihovim gorama, nisu imali od čega da žive.

Pećka patrijaršija


SRBIN KOMANDANT VOJSKE PRIZRENSKE LIGE - PRIZRENSKA liga je u početku imala čisto verski, muslimanski karakter, iza koga su se maskirale turske pretenzije na Balkanu - kaže Burović. - Organizovana je po instrukcijama samog sultana. Kasnije, pri kraju, ona je poprimila albanski karakter, i to panalbanski, šovinistički i rasistički. U Prizrenskoj ligi su učestvovali i naši, srpski muslimani. Jedan od glavnih komandanata vojske Prizrenske lige, Ali-paša Šabanagić, bio je Srbin, koji je kasnije sarađivao i sa Beogradom protiv turskih okupatora.
* Na Albance su uticale sve tri religije, ali ih je povezivalo samo albanstvo?

- Na Balkan su Albanci stigli kao pagani. Hrišćansku su veru primili delimično od Srba i delimično od Grka, ali površno, jer su u dubini duše nastavili sa paganizmom. Do 1924. godine nisu uspeli da stvore svoju crkvu. Sledstveno nisu ni gradili crkve. Gde su uspeli, minirali su ih. Katoličanstvo su primili od Barske biskupije i srpskih biskupa. Ni pravoslavni, niti katolički Albanci do dana današnjeg nemaju nijednog svog svetitelja. Svi sveci, kojima se oni mole, stranci su. Kojoj veri pripadaju takve običaje imaju, ali jako izmešane sa svojim paganskim običajima, kojih se još nisu oslobodili.

Nazire li se kraj ove priče sa Kosovom, naročito sada kad je u njoj i Makedonija...

- Kosmet će se vratiti u okrilje svoje matice Srbije i to ubrzo, moguće i u naše dane.

POŠTUJU SAMO DIMITRIJA TUCOVIĆA

* Jedini Srbin koji je zavredeo da se njegovim imenom obeleži ulica u Prizrenu je Dimitrije Tucović, otkud to?

- Dimitrije Tucović je srpski socijaldemokrata koji je 1914. objavio u Beogradu knjigu “Srbija i Albanija”. On je bio indoktriniran falsifikovanom istorijom albanskog naroda, pa je srpsko-albanske probleme tretirao sa tih pozicija. Naravno da se to sviđa Albancima, pa ga zato i “poštuju”. U znak zahvalnosti i poštovanja, da je dopao u ruke Envera Hodže, i njega bi ovaj odrao naživo, kao mene.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Србин Јужњак

01.06.2015. 19:34

@Branko - Није Албанац! Каплан Буровић је Србин исламске вере,и он се тако јавно декларише!

тужно

01.06.2015. 21:38

@SimkeVA - Мени је тебе и таквих као ти истински жао, мајке ми. Ево, чекам те на Видовдан у 10 сати пре подне код Теразијске чесме, да ти нешто кажем. У поверењу.

КиМ

01.06.2015. 19:40

Даће Бог да и то доживимо, као браћа Руси кад су вратили Крим.

paja

01.06.2015. 20:04

@simkeVA..možda je prs'o ali si ti puko,raspadaš se od gluposti..uvaži tuđe mišljenje,znanje i zvanje,pogotovo ako je taj neko autoritet u onome o čemu ti pojma nemaš nego samo blejiš kao ovan ..pročitaj nešto,od knjiga se šuga ne dobija !!

Милоспрдни Анђео

01.06.2015. 20:53

симкеАВ@ понашај се као да си нормалан... куче сме да лаје, али не да ујед... Али, успело ти је... СМЕШАН си, на јако тужан начин.

sas

01.06.2015. 21:06

Istorija je jasna ka suza! Samo sto je velike sile koriste u svome interesu i mazu i zamazuje prema svojim potrebama;( Najbolji primer je Makedonija i Skoplje. Americko i Makedonsko ludilo! Crtanje istorije ....haha amen. Kosovo i Metohija je mila majka za Makedonija;( PS: na Kosmetu je pocinjen pogrom a u Makedoniji nacrtana istotija.

sas

01.06.2015. 21:15

zasto ne pisete malo o Bosanskim Hrvatima. Ko su i odakle im je porijeklo ? De su i ko su Srpski i Bugarski Bogumili? Bosanski Hrvati nemaju nikakvo poreklo i vezu sa hrvatskim Hrvatima. PS: mnogo toga ima jos u istoriji. ps. samo za neuke nepoznato;)

denny

02.06.2015. 23:33

@sas - gde si ti istoriju ucio ,na palama?Hajde malo u Kraljevu Sutjesku pa sedi i uci ,pa kad naucis digni dva prsta da odgovaras!

Милутин

02.04.2018. 10:29

@sas - Не требаш ићи у Краљеву Сутјеску седи у кући и погледај Католичку Енциклопедију или потражи последњи попис становништва у БиХ под Аустро-угарском. У време рођења Иве Андрића Хрвата није није било ни близу БиХ. Било је католика, али Срба католика.

Miro Markovic

01.06.2015. 21:17

Hvala ovom naucnom coveku jer govori, istinu koju niko ne moze da opovrgne. A istina je trajna i uvek pobedjuje. Sada imamo americke prekrajace istorije, americke bombe i terorisam. Medjutim, sve sile su dolazile i prolazile, dok su Srbi uvek bili na svojim prostorima i sa tih prostora niko ne moze da ih pomeri. Ostaje nam da budemo strpljivi i spremimo se za nase vreme. Sadasnje generacije su izgubile nekoliko bitaka, ali rat se nastavlja rukama novih i boljih generacija. Buducnost je nasa.

PP

01.06.2015. 21:48

A zar postoji neki Srbin (ne "građanin" - oni su izgubljen slučaj) koji ne veruje da će se vratiti? Ako su Jevreji mogli da čekaju 2.000 i kusur godina da ponište rezultat etničkog čišćenja i vrate se u postojbinu, mogu i Srbi da se strpe deceniju-dve.

Да ти кажем

16.09.2018. 11:45

@PP - Не постоји (изузев Чеде, Чанка и сличних)! Осим ако се на "правно обавезујућем документу" не потпише решење "болно за Србе". Онда повратка нема...

Mr. Dragan

02.06.2015. 13:30

Normalno, samo prvo moramo stvoriti konsenzus oko ove vazne teme, zatim izdvojiti, (pronaci) novac i vrlo vazna stvar, treba bitno popraviti demografsku situaciju.

3oku

21.06.2015. 14:23

@Mr. Dragan - Dobar ti plan samo nešto malo verovatan za 100 godina. Da bi se ostvario NEĆE biti drugih prioriteta.

Ђорђе С.

16.09.2018. 11:39

@Mr. Dragan - 3oku, ако пишеш из Србије, можеш да софтверски промениш тастатуру и потпишеш се као Зоки, уместо Триоку.

ranko75

01.04.2018. 00:25

Tvoje reci su melem za nase usi, ali ja nisam toliki optimista. Ja ne znam sta bi mi radili sa Kosovom i sada da nam daju, Dobili bismo 2 miliona neradnika koji samo traze a nista ne daju i mrze nas.Izgubicemo celu Srbiju ako nam oni dodju,a da dobijemo Kosovo bez njih ne mozemo.Znaci resenje je samo podela pa da svako dobije teritoriju sa iskljucivo svojim zivljem.Da bi uopste nesto dobili mora da Rusija ojaca na Balkanu drasticnoma to bez vojnih baza ne moze.Mi smo jedini koji to mozemo dati.

Ti NEZNAŠ

01.04.2018. 22:37

@ranko75 - Али, онај ко треба добро ЗНА како треба са КиМ након ослобођења. Као што је Русија урадила у Чеченији. Паметније НЕ може.

Стефан Зоран

16.09.2018. 11:35

@ranko75 - @ranko75 Хрвати су знали 1941. шта са 2 милиона Срба. То је стравичан пример, не поновио се никоме! Али "рецепт" из 1995. био је подржан од међународне заједнице и спроведен брзо и ефикасно, уз млако реагавање остатка света, па чак и Србије. Прогнани и избегли Срби већ су интегрисани у нову домовину и (сем стараца) и не помишљају на повратак у отаџбину.

Pera

11.02.2019. 18:04

@ranko75 - Nije u pitanju "onaj ko zna" nrgo onaj ko može. U ovom trenutku "može" Amerika i Evropska Unija. A kako oni znaju to smo se već osvedočili. Ostali koji "mogu" Rusija i Kina samo verbalno - diplomatski podržavaju Srbiju.

beka75

07.04.2018. 17:39

1.Nikako ne potpisivati bilo šta što ima veze sa našim priznavanjem Kosova kao države. 2.Okupiti pametne ljude ove države(još ih ima),i napraviti dugoročnu strategiju razvoja naše države i očuvanje moralne svesti naroda,bez rijalitija i takvih gluposti.Odnosno definisati šta je to što je nacionalni interes Srbije i njenog naroda. 3.Ojačati vojsku ubacivanjem modernih oružanih sistema,koji se ovih dana prikazuju javnosti.Imamo resurse,fabrike,kadrove a ako ih nema potražiti kod Kine i Rusije.

Скадранин

16.09.2018. 12:04

Тачно је, Албанци немају својих светаца, али су их присвојили. На пример, Светог краља Јована Владимира (Shën Gjon Vladimir),чије се мошти налазе у Тирани, после више преношења (од Преспе, где је убијен, преко Крајине, Драча и Елбасана