U Strazbur i preko Haga

S. S. R.

petak, 09. 01. 2015. u 12:27

У Стразбур и преко Хага
Parlamentarna sku­p­ština Saveta Evrope izabraće na zasedanju krajem januara srpskog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu

PARLAMENTARNA sku­p­ština Saveta Evrope izabraće na zasedanju krajem januara srpskog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Na listi Ministarstva pravde su tri kandidata i to profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Lubarda i Branko Rakić, kao i Spomenka Zarić, sudija Vrhovnog kasacionog suda.

Sudija se bira na devet godina i ne može biti reizabran.

U dopisu Ministarstva pravde, koje je poslato u Strazbur, nalaze se biografije kandidata. Lubarda je redovni profesor i drži nastavu na osnovnim, master i doktorskim studijama iz radnog i međunarodnog radnog prava. Objavio je brojne naučne radove, bio saradnik u pisanju zakona...

Njegov kolega Branko Rakić vanredni je profesor na katedri za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Bio je pravni savetnik bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića u procesu koji je vođen pred Tribunalom u Hagu. Autor je nekoliko knjiga.

Jedina dama među kandidatima, Spomenka Zarić, bila je sudija Prvog opštinskog, Okružnog, Apelacionog, a od 2014. godine i Vrhovnog apelacionog suda. Učestvovala je u pisanju pravosudinih zakona.

Komisija koju je formirao ministar pravde Nikola Selaković imala je zadatak da, prema oštrim kriterijumima i posle testova, izabere tri kandidata, među kojima mora biti najmanje jedna žena. Osim bogatog iskustva, “sudije” moraju da znaju engleski i francuski jezik, ne smeju da budu osuđivane... Pravilo je da Panel eksperata SE odobri kandidature, a onda konačan sud daju poslanici glasanjem.


ZAMENA

PREDSTAVNIK Srbije u pravosudnoj instituciji trebalo je da bude izabran tokom junskog zasedanja prošle godine, ali jedan kandidat, prema oceni Saveta Evrope, nije ispunjavao kriterijume. Zato je Ministarstvo pravde umesto Katarine Nedeljković, pravnice u Odeljenju za izvršavanje presuda u Evropskom sudu za ljudska prava, predložio Spomenku Zarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije