БЕОГРАД - Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић изјавио је да се ради и иде у правцу увођења обавезне средње школе и нагласио да је за то потребна и промена Устава.

Према Уставу Србије, основна школа је бесплатна и обавезна, а средња је бесплатна, подсетио је Шарчевић гостујући на ТВ Прва.

Он је појаснио да је за обавезно средњошколско образовање потребно да се направе мреже ученичких домова, да се организује превоз и искористе закони који су већ донети и додао да се то не ради преко ноћи али да се већ ради на томе на основу стратегије до 2030. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шарчевић: Кључ успеха иницијално образовање васпитача, наставника и стручних сарадника

Шарчевић је истакао да ће бити уведен систем напредовања наставника, а који ће се мерити успехом ђака. "Ствари треба да постану логичне и смисаоне. Основни рад је исход рада наставника и знање које ученик носи, лако се долазило до сада до 5,0 просека", каже Шарчевић.

Према његовим речима, држава треба да ради озбиљне пресеке у некој фази школовања, а у Србији је први пресек тек на крају основног школовања.

"Желимо да установимо стандард да се пресек ради на две године, до тада произвољно оцењивање наставника, негде су критеријуми блажи или строжи, нема праве слике", навео је Шарчевић.

Говорећи о пилот пројекту увођења једносменског рада школа, којима је обухваћено 248 школа од 1. септембра, Шарчевић каже да ће у Београду бити не мање од 30 школа.

"План је да уведемо једносменску наставу у све школе у Србији", рекао је Шарчевић. Он је истакао да полагање матурског испита треба да се уозбиљи.

"Ранијих година се преписивало, тестови су се продавали на улици, док у другим државама то је на државном нивоу, све је дигитализовано, свет то озбиљно посматра", закључио је Шарчевић за ТВ Прва.