Ne date nam da vidimo generala, odložite rasprave o žalbama i statusne konferencije: Odbrana Ratka Mladića obratila se haškim sudijama

Beta

petak, 22. 05. 2020. u 17:55

Не дате нам да видимо генерала, одложите расправе о жалбама и статусне конференције: Одбрана Ратка Младића обратила се хашким судијама
Po odbrani, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedeljni karantin
HAG/BEOGRAD - Odbrana Ratka Mladića, nepravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici i zločine u BiH, zatražila je danas od sudija međunarodnog suda u Hagu da odloži raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, okvirno zakazanu za 16. i 17. jun, kao i statusnu konferenciju, koja bi trebalo da bude održana 29. maja.

Zahtev je utemeljen na činjenici branioci ne mogu da posete generala Mladića u pritvoru u Sheveningenu, u okviru priprema za raspravu, zbog toga što je uprava takve kontakte zabranila usled opasnosti od korona virusa.

Takođe, odbrana sugeriše da glavni branilac Branko Lukić, kao i neimenovani pravni savetnik, koji bi trebalo da izlažu argumente tokom rasprave o žalbama, trenutno ne mogu da uđu u Holandiju zbog ograničenja koje su tamošnje vlasti nametnule radi sprečavanja širenja virusa, a koja će važiti do 15. juna.

Po odbrani, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedeljni karantin.

Pored toga, branioci navode da su lekari savetovali da "nije preporučljivo Mladića izlagati riziku sastanaka licem u lice sa advokatima, niti prisustvovanju raspravama u sudnici".

"Bez svrsishodnog sastanka sa klijentom i njegovog prisustva raspravi o žalbama, mi ne možemo nastaviti po zakazanom rasporedu", naglasili su branioci, uz opasku da će ograničenja koja je nametnula uprava pritvora trajati i pošto holandske vlasti ukinu svoje restriktivne mere.

Zdravstveno stanje generala Mladića (78) još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odlaganje rasprave o žalbama. Branioci su naglasili da su dobili tek "rudimentarne" informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja polipa i od anemije. Advokati Lukić i Ivetić ponovili su zahtev da "nezavisna medicinska revizija" ustanovi koliko je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

"Nezavisni" specijalisti, koje je angažovala odbrana, nisu mogli da posete generala zbog ograničenja nametnutih pandemijom korona virusa, piše u podnesku. Kako je odbrana navela, general Mladić je ponovo nakratko bio u bolnici gde je "obavljena invazivna procedura pod anestezijom da bi se utvrdio izvor anemije (bez jasnog ishoda)".

Mladić je podvrgnut i "novoj terapiji koju su preporučili nezavisni lekari". Slične argumente, odbrana je izložila i u zahtevu za odlaganje statusne konferencije, zakazane za 29. maj.