Počelo saslušanje Kadrija Veseljija u Hagu

Tanjug

10. 12. 2019. u 12:50

Почело саслушање Кадрија Весељија у Хагу

Kadri Veselji Foto: AP - Visar Kryeziu

Pre polaska u Hag, Veselji nije želeo da otkrije da li ga je Specijalni sud pozvao kao svedoka ili osumnjičenog
U Specijalnom sudu u Hagu počelo je saslušanje odlazećeg predsedavajućeg kosovskog parlamenta i lidera Demokratske partije Kosova, Kadri Veseljija, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Veselji bi u Specijalnom sudu trebalo da bude saslušan o okolnostima pod kojima su bivši pripadnici tzv. OVK činili zločine nad Srbima i drugim nealbancima, kao i nad lojalnim Albancima tokom poslednjih sukoba na KiM.

Pročitajte još: "Blagajnik" terorista pred sudom: Da li će Veseljija stići kazna za "žutu kuću"?

Veseljijevo saslušanje je bilo zakazano najpre za 4. decembar, ali je iz nepoznatih razloga odloženo za danas.

Pre polaska u Hag, Veselji nije želeo da otkrije da li ga je Specijalni sud pozvao kao svedoka ili osumnjičenog.

Bivši agent SHIK, Naim Miftari, kome je Veselji bio nadređeni u kosovskoj tajnoj službi, tvdi da je njegov bivši šef pozvan kao osumnjičeni.

Miftari, koji je i sam saslušan u specijalnom sudu, je na svom fejsbuk profilu juče napisao da, iako osumnjičen, Veseljiju i njegovom prijatelju i saborcu Hašimu Tačiju neće biti suđeno sve dok, kako je naveo, najpre u tom sudu ne budu žrtvovani svi njihovi prijatelji.

"Kadri Veselji je pozvan u Specijalni sud kao osumnjičeni, a reč je o sudu koji je on zajedno formirao sa Hašimom Tačijem. Ali, njima neće biti suđeno sve dok ne budu žrtvovani njihovi prijatelji, kao što su bile žrtvovane turske glave, da bi zadržali Kosovo izolovanim, zemlju bez zakona i budućnosti, zemlju bez nade, koja danas praktično i ne postoji", napisao je Miftari.

Inače, Veselji važi za "čoveka iz senke" i "gospodara Kosova.

Veselji je drugi politički lider Albanaca, nakon Ramuša Haradinaja, koji će biti saslušan u Specijalnom sudu.

Jedan je od osnivača tzv. OVK i dugogodišnji prvi čovek SHIK-a, kosovske tajne službe.

Uz Hašima Tačija, Veselji se pominje u izveštaju koji je Dik Marti podneo Saveta Evrope o aferi trgovine ljudskim organima Srba, tokom rata 1989-1999. godine na KiM.

Za Veseljija se smatra da je bio član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije “Republike Kosovo”, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

Veselji je, prema pisanju pojedinih medija, bio direktno umešan u teroristički napad na autobus Niš expresa u Podujevu, kada je stradalo 12, a povređeno 43 Srba, kao i da je o tom zločinu bio upoznt Tači.

O Veseljiju se pisalo da je završio kurseve teroristicke obuke u Albaniji, Nemackoj i Švajcarskoj, da je kontrolisao, ali i da danas kontroliše tokove novca na KiM, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovoran kao čovek iz senke za brojne likvidacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Prellee

10.12.2019. 14:30

Nadam se da će dobiti ono što mu pripada.Čeliju sa malim prozorom, pa da vidi gdje je došao.