GENERALU JNA Borislavu Đukiću Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je danas prvostepenu presudu Županijskog suda u Splitu, kojim je osuđen na devet godina zatvora i nadoknadu štete od 18 miliona evra, jer je navodno naredio rušenje brane Peruča na Cetini na početku rata u Hrvatskoj. Sud je naložio i da se predmet vrati na ponovno suđenje.


Kako je kratko objašnjeno ukinuta presuda je opterećena brojnim nezakonitostima i sud je utvrdio da se ona ne može ispitati, jer je mnoštvo povreda činjeničnog stanja, povreda kod izvođenja dokaza, kontradiktornosti u svedočenjima, u iskazima i spisima.


S obzirom da prema hrvatskom zakonu istražni zatvor može trajati maksimalno tri godine i devet meseci, što generalu Đukiću ističe u nedelju u ponoć, on bi morao da izađe i dalje se brani sa slobode. Međutim, da bi to sprečili Županijski sud u Splitu je danas u 11.30 časova zakazao sednicu sudskog veća koje će odlučiti o određivanju istražnog zatvora Borislavu Đukići po drugoj optužnici za neselektivno granatiranje civila Šibensko-kninske županije. Za sada se njihova odluka još ne zna.