U nastavku obnavljenog suđenja Branimiru Glavašu za ratne zločine nad osječkim Srbima u predmetima "Garaža" i "Selotejp", svedočili su Josip Manolić (99) i Vladimir Šeks .


Manolić, bivši hrvatski političar i komunista, izjavio je da s Glavašem nikada nije bio u ljubaznim odnosima.


Rekao je da nema saznanja o događajima u Osijeku u inkriminisanom razdoblju.


Manolić je od septembra 1990. do avgusta 1991. bio premijer, a nakon toga šef Kriznog štaba za Hrvatsku.


Potvrdio je da Glavaša poznaje od 1989. kad ga je upoznao na skupu koji je bio posvećen višestranačju.


Rekao je da Glavaš imao opsesiju da ga proganja nekadašnji režim i istakao da nije nikad dobio izveštaje o Glavaševoj umešanosti u bilo kakvo ubistvo, niti je otvarana istraga, a izveštaje je, kazao, dobijao iz cele Hrvatske, preneo je portal Index.


Misli da u tim izveštajima nije pisalo ništa o Glavaševim težim delima i ubistvima koja bi bila povezana sa njim.


Kazao je da se na Vrhovnom državnom veću nikad nije raspravljalo o Glavašu i da verovatno nije bilo povoda. Iako je naglasio da se ne seća baš svega, rekao je da postoje verodostojni zapisnici iz tog doba u kojima se može proveriti o čemu je bila reč.


Pročitajte još: Suđenje Glavašu za ratni zločin, svedok priznao da je lagao: Branimir je bio alfa i omega za celi Osijek


Novo suđenje u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim saoptuženicima.


Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud.


Glavaš je do tada odležao većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je pobegao uoči izricanja prve presude.