TREBINjSKA policija podnela je prijavu Tužilaštvu BiH protiv ratnog komandatna specijalnog odreda "Zulfikar" Zulfikara Ališpage, i komandanta 4. lake muslimanske brigade imama Nezima Halilovića Muderisa zbog ratnog zločina nad Srbima u Konjicu 1993. godine.

Kako je saopšteno iz PU Trebinje, njima se na teret stavlja da su počinili zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti.

- Prijavljeni se sumnjiče da su kao visoki oficiri Armije BiH kršili pravila međunarodnog humanitarnog prava. Na području opštine Konjic 19. aprila 1993. godine u Donjem Selu su zajedno s drugima planirali i organizovali sistematičan napad usmeren protiv civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti. To je za posledicu imalo progon stanovništva, i ubistvo četiri civila srpske nacionalnosti - saopštilo je PU Trebinje.

Pročitajte još: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru: Vrhovni sud Hrvatske odbio žalbu Kepa

Kako saznajemo, tri civila su streljana, dok je četvrti ubijen odmah nakon hapšenja. Izveštajem je, kako saznajemo u MUP RS, obuhvaćeno i nezakonito hapšenje i zatvaranje civila u logore Čelebići, Musala i Tarčin.

- Osumnjičeni su naređivali i podsticali podređene na izazivanje sukoba, te bespravno hapšenje civila i njihovo zatvaranje u logore. Kao oficiri počinili su teške povrede Ženevske konvencije i propustili da spreče i kazne odgovorne - navode u MUP RS.

Inače, Zulfikaru Ališpagi pred Sudom BiH je u toku suđenje za ratni zločin nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica. Tužilaštvo BiH ga tereti da je kao komandant Specijalnog odreda za posebne namene "Zulfikar" Armije BiH propustio da preduzme mere na kažnjavanju podređenih vojnika zbog ubistva 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) tokom napada na Trusinu 16. aprila 1993. godine. Zbog učešća u tom zločinu, na 37 godina zatvora osuđeni su pripadnici "Zulfikara" Mensur Memić, Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić, dok su Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni krivice u nedostatku dokaza.

Postupak protiv Ališpage je razdvojen od ostalih i u dva navrata odgođen zbog narušenog zdravlja optuženog.

Nezim Halilović Muderis je imam Džamije kralja Fahda u Sarajevu i rukovodilac Kancelarije za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Dobitnik je ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatni grb sa mačevima. U javnosti je poznat po izjavama da je Ivo Andrić "četnički ideolog", i hutbi u kojoj poziva Alaha da kazni one koje su lobirali protiv Rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, pa čak i da zatre svaki trag njihovim porodicama.ŠEST IZVEŠTAJA

U PU Trebinje navode da su tokom 2019. godine Tužilaštvu BiH dostavili šest izveštaji o počinjenim ratnim zločinima.

- Izveštaju su dostavljeni protiv 17 osumnjičenih za zločine koji su tokom 1992. i 1993. počinjeni u opštinama Konjic, Čapljina i Gacko - navode u PU Trebinje.