IAKO mu je tokom pritvora gotovo otkazalo desno stopalo, Marko Rošić (26), iz Kosovske Mitrovice, osumnjičen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, neće da ide u bolnicu. A i kako bi, kada ga iz zatvora u okolini Podujeva albanski policajci do lekara dovoze tukući ga kundacima, uz provokacije i psihičku torturu.

Tuširanje hladnom vodom u samici i udaranje vratima po povratku iz šetnje samo su deo sadističkog repertoara kojem je Marko izložen. U kazamatu je već godinu dana, i to bez podignute optužnice. Robija samo na osnovu "dokaza" koje opovrgavaju čak i istražitelji, baš kao i onomad nedužni Oliver, za čije ga smaknuće sumnjiče.

Marko je samo ogledalo, metafora stradanja još dvadesetak srpskih pritvorenika koji prolaze golgotu u podujevskoj prokletoj avliji, čiju izgradnju je milionima evra pomogla Evropska unija. Većina njih u samicama i potpunoj izolaciji čeka da vidi za šta je kriva. Ako je uopšte izašta kriva.

PROČITAJTE JOŠ - “Moj Marko je hteo da se ubije, ne može da izdrži torturu Albanaca”: Ispovest oca Srbina koji već godinu dana čami u kosovskom zatvoru 

Kada su se dobrotvori iz EU, zaduženi za monitoring, raspitivali kod tužioca o tome zašto se tako odnose prema Marku, bukvalno su bili izbačeni iz kancelarije?! Kosovski ombudsman i njegovi saradnici zasada samo redovno beleže njihove žalbe.

Gde su "Hjuman rajts voč" i ostali čovekoljupci i graditelji boljeg sveta? Vide li oni utamničenu pravdu i trgovinu ljudskim sudbinama i dušama? Marku su nudili da optuži svoju državu za atentat na Olivera Ivanovića u zamenu za bolji status, možda kasnije i slobodu? Niko živ iz sveta ne reaguje na tu crnu berzu nečoveštva.

Pritisnut strašnim bremenom, momak iz Mitrovice pokušao je da se čaršavom obesi u ćeliji. Ko će odgovarati ako mu slomljenom, ne daj bože, to pođe za rukom? Savremeni Karađozi iz Prištine i Brisela sigurno neće. To nam je do sada svima postalo jasno.