Milorad Zajić iz Kline oslobođen optužbi za ratni zločin

D.Zečević

21. 10. 2019. u 13:13

Милорад Зајић из Клине ослобођен оптужби за ратни злочин

Foto D.Zečević

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Peći iz marta

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu Osnovnog suda u Peći kojom je Milorad Zajić (76) povratnik iz Kline, oslobođa odgovornosti za izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništu a usled nedostatka dokaza. Kako je juče saopštio novinarima advokat, Dejan Vasić, Zajić je od strane Specijalnog tužilaštva u Prištini optužen da je kao pripadnik Vojske Jugoslavije učestvovao u sukobima kod sela Dišević u opštini Klina, kada su ubijena tri stara i paralizovana člana porodice Marmulaku.


- Žalbeni sud je prihvatio stav odbrane i prvostepenog suda da tvrdnje svedoka kako je Milorad navodno viđen uniformisan i naoružan na mestu ubistva ne mogu biti osnovi za utvrđenje njegove odgovornosti za krivično delo koje mu je stavljeno na teret - ističe advokat Dejan A. Vasić i podeća da je Zajić bio uhapšen 19. marta 2018. godine kada je otišao da policiji prijavi da mu je opljačkana kuća. U kućnom pritvoru bio je do marta ove godine kada je prvostepenom presudom oslobođen optužbi.

Inače, prema navodima predstavnika Srba iz opštine Klina, suštinski razlog lažnih optužbi protiv Zajića jeste namera Albanaca da se dokopaju njegove imovine, odnosno kuće u samoj Klini koju nije želeo da proda.


PROČITAJTE JOŠ: Optužnica protiv Srbina iz Kline zbog navodnog ratnog zločina


- Oni koji su ga lažno optužili za navodni ratni zločin želeli su da ga uplaše i nateraju da proda imovinu, što on nije želeo da učini - saopštili su „Novostima“ predstavnici Srba iz ove metohijske opštine koji su vest o potpunom oslobađanju Zajića dočekali uz komentare da pravda mora pobediti ali i da je ovom povratniku prvobitno naneta neprimerena nepravda zbog koje je u pritvoru proveo godinu dana. I advokat Dejan Vasić u izjavi za “Novosti“ ističe da će od kosovskih pravosudnih institucija tražiti nadoknadu za vreme koje je Zajić neosnovano proveo u pritvoru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije