Linta: Procesuirati ubice vojnika JNA na Koranskom mostu

Tanjug

21. 09. 2019. u 18:41

Линта: Процесуирати убице војника ЈНА на Коранском мосту

Foto Tanjug / Miodrag Linta

Linta je podsetio da su hrvatska policija i paravojne formacije 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu ubili 13 a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava JNA
Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je danas da je ubistvo 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu, na današnji dan 1991, "jedan od brojnih dokaza ustaškog karaktera režima" prvog predsednika samostalne Hrvatske Franje Tuđmana.


U saopštenju za javnosti, Linta je podsetio da su hrvatska policija i paravojne formacije 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu ubili 13 a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava JNA, uglavnom iz kordunaškog mjesta Krnjak, a tim "svirepim zločinom poslana je jasna poruka srpskom narodu na Kordunu i šire da im nema života u Tuđmanovoj Hrvatskoj".


Pročitajte još: BRUTALNO UBISTVO VOJNIKA JNA: Prvooptuženi oslobođen, samo za sud nije ubica


On je takođe podsetio da je hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin osudilo tek 2014. godine Mihajla Hrastova na svega četiri godine zatvora, što predstavlja duboko ponižavanje i vređanje ubijenih Srba i njihovih porodica.


"Hrvatsko tužilaštvo i sud su za ovaj zločin optužili samo Hrastova iako su sudsko-medicinski nalazi jasno pokazivali da je u ovom brutalnom zločinu učestovalo više ljudi. Pored toga, nije utvrđeno ko su bili nalogodavci ovog zločina", istakao je Linta.


On je ponovo zatražio od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem da nalogodavci i ostali izvršioci ubistva 13 krajiških Srba budu procesuirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije