HARADINAJ PROZVAO BIVŠE OVK SABORCE DA SU PROPEVALI: Ramuš svedocima crta metu

S. J. MATIĆ

četvrtak, 22. 08. 2019. u 06:51

ХАРАДИНАЈ ПРОЗВАО БИВШЕ ОВК САБОРЦЕ ДА СУ ПРОПЕВАЛИ: Рамуш сведоцима црта мету

Ramuš Haradinaj AP Photo

Pretnjama Redžepu Seljimiju i Rustemu Mustafi upozorio i ostale da ćute

PROZVAVŠI javno nekadašnje saborce u terorističkoj OVK Redžepa Seljimija i Rustema Mustafu da su "propevali" u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine OVK, prištinski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj poslao je preteću poruku i svim ostalim svedocima.

PROČITAJTE JOŠ - DOKAZI ZA BRUTALNA UBISTVA I MUČENjA: Srbija ustupila Hagu novu dokumentaciju protiv Haradinaja

S obzirom na to da se zna da je prilikom prethodna dva suđenja Haradinaju u Haškom tribunalu oko 30 svedoka ubijeno ili samo nestalo sa "lica zemlje", ovo je očigledno njegovo javno podsećanje šta može sačekati i druge koji se usude da "pevaju" o njihovim zločinima, pre svega trgovini ljudskim organima.

PROČITAJTE JOŠ - STRANI MEDIJI O HARADINAJEVOJ OSTAVCI: Da li će opet ginuti svedoci Ramušovih zločina?

Jačini pretnje doprinosi i to što je upućena Rustemu Mustafi, komandantu OVK za oblast Lab, koja obuhvata Podujevo, Gnjilane, Vitinu, i koji je jedan od najvećih zločinaca na Kosmetu.

Inače, Haradinaj je rekao da se on u Specijalnom tužilaštvu branio ćutanjem, a da su Seljimi i Mustafa izabrali da "pevaju". Takođe, svi Albanci sa KiM koje je tužilaštvo zvalo na saslušanje su pozvani kao osumnjičeni svedoci, što znači da su spremni da im ponude nagodbu ukoliko ovi prihvate da ispričaju sve o zločinima.

Kako su na vidiku izbori u Prištini, ovim optužbama Haradinaj pokušava i da sebi podigne rejting kao albanskog patriote, koji poštuje "plemenske kanone". Posebno što je Seljimi demantovao da je uopšte dobio poziv da da iskaz u tužilaštvu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za "Novosti" da Seljimi i Mustafa nisu nikakvi svedoci, već zločinci isto kao i Haradinaj i svi treba da budu optuženi:

- Kad Haradinaj kaže da je neko "propevao", on onda priznaje da OVK nešto krije, da krije zločine i da ih je bilo. Da ih nije bilo, onda niko ne bi imao šta da "propeva". Mislim i da sve ovo on koristi u unutarpolitičkoj borbi, jer hoće sebe da predstavi kao čuvara "lika i dela" OVK i jedinog pravog borca da očuvanje njihovih "tekovina", a da ostale prikaže kao izdajnike.

Inače, Haradinajevi svedoci su ginuli u saobraćajnim nesrećama, nalaženi mrtvi u parkovima ili jednostavno upucani iz vatrenog oružja. Kujtim Beriša, koji je stradao u Podgorici, bio je svedok ubistava Srba kod Radonjićkog jezera, ali i mučenja nekih Albanaca, a osim njega likvidirani su i Sadik Musaj, Sadik i Veselj Murići, Tahir Zemaj...

Mustafina grupa podmetnula bombu pod autobus "Niš-ekspresa"

MUSTAFINI ZLOČINI

RUSTEM Mustafa je odgovoran za nekoliko logora u okolini Podujeva u kojima su mučeni i ubijani Srbi, sumnjiči se i za više ubistava policajaca, a njegova grupa stoji i iza postavljanja bombe u autobusu "Niš-ekspresa" 2001. godine. Osuđen je bio u Prištini i na četiri godine zatvora zbog ubistva četvorice Albanaca 1999. godine za koje je smatrao da nisu lojalni OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Pa Vidi Ovako

22.08.2019. 08:04

U normalnom svetu, osobe kao haradinaj se likvidiraju, kao i mnoge druge do sada. Verovatno službama nije u interesu da ga uklone, ili nemaju da plate za njega.

Stent

22.08.2019. 08:34

Ko god da kupuje lojalnost, a ona je najjaca kada se udruze slični oko losih dela, taj dobro zna da ce uvek da se nađe jos neko ko ce vise moći da je plati.

Čikiriz

22.08.2019. 10:11

Ako je Srbija ozbiljna država i ako hoće da je druge ozbiljne države poštuju, ovi monstrumi koljači ne bi trebalo da su više u životu. A i srpski narod će tada shvatiti da vodjenje države nije samo prazna priča i politički marketing.

Миле 47l2

26.08.2019. 19:09

После 20год.још нема никакве оптужнице за те злочинце.Ништа него их побити тајно и њи и фамилије,кад нисте у стању подигнути оптужнице и да им се суди за злодјела.