Bivši pripadnik takozvane OVK Tomor Morina koji je prošle nedelje oslobođen iz ekstradicijskog pritvora u Skoplju izjavio je da ne zna zašto su makedonski vlasti zadržale njegov britanski pasoš.


Zadržali su mi putnu ispravu, tamo je ostao britanski pasoš. Sada čekam. Nemam ništa sa Makedonijom, to ću rešiti preko britanske ambasade u Prištini ili preko advokada u Skoplju", rekao je Morina u razgovoru za kosovski portal KosovaPreš.


On je pre tri nedelje uhapšen na graničnom prelazu Blace po interpolovoj poternici. Srbija ga tereti za ratne zločine protiv civilima na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine.


Pročitajte još: TERORISTA OVK SLOBODAN: Morina oslobođen, oduzeti mu lični dokumenti


Vrhovni sud u Severnoj Makedoniji odbio je zahtev za ekstradiciju Morine Srbiji uz obrazloženje da je on državljan Kosova, države koju Severna Makedonija priznaje i državljanin Velike Britanije, te da su dela za koji ga tereti Srbija počinjeni na teritoriji KiM.


Morina je bio deo takozvane OVK u zoni Dukadžinija i učestovao je u mnogim bitkama, ali poslednja za njega bila je kako navodi portal KosovaPreš, bitka na Košarama, nakon ćega se preselio u Veliku Britaniju.