VRHOVNI sud Severne Makedonije potvrdio je odluku skopskog Osnovnog krivičnog suda od 7. avgusta da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji. Posle ovakve odluke Morina se smatra slobodnim građaninom i može da ide kući. Naša država tražila je Morinino izručenje zbog sumnje da je, zajedno sa još devetoricom pripadnika vojne policije OVK, počinio zločine nad civilima na Kosovu i Metohiji, 1999. godine.

Morinu je makedonska policija uhapsila 24. jula na graničnom prelazu Blace po poternici Interpola, izdatoj na zahtev Beograda, od kada je u ekstradicionom pritvoru.

Vrhovni sud Severne Makedonije je danas doneo rešenje kojim potvrđuje rešenje Odeljenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke za ekstradiciju Morine, "državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo".

- Nažalost, ovakvom odlukom Makedonije još jednom je politika bila iznad prava i pravde. Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona dodaje da, iako su makedonskim organima bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, "odlučeno je suprotno istini i činjenicama".Pročitajte još: VRHOVNI SUD SEVERNE MAKEDONIJE ODLUČIO: Morinu ne izručuju Srbiji


Na odluku suda u Skoplju reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je ocenio je da je Severna Makedonija "pogazila suštinu međunarodnog prava i duboko povredila sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine".

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi. Nedopustivo je da se u takvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u slučaju Morine više nego očigledno.

Poternica Srbije za Morinom ostaje na snazi, a naše Tužilaštvo za ratne zločine tereti ga da je sa pripadnicima vojne policije OVK, takozvane grupe CIPAP, činio ubistva, uz mučenja, nečovečna postupanja, protivzakonita zatvaranja i pljačkanje, nasilno upadanje u kuće, pretnju automatskim oružjem, lišavanje slobode i zatvaranje pripadnika srpske nacionalnosti u Đakovici.


NEPOZNATA SUDBINA ŽRTAVA

U ŠESTOMESEČNOJ torturi Morinine grupe koju su Srbi trpeli u Đakovici život je izgubilo najmanje četvoro ljudi, dok je sudbina njih petoro nepoznata. Među žrtvama je i jedan Srbin kog su Morina i saborci danima tukli motkama i sekli mu delove tela, da bi ga na kraju ubili. Drugog civila su zatočili u hotelu, gde su ga zlostavljali i na kraju streljali. Morinina grupa osumnjičena je i za smrt jedne konobarice odsecanjem glave.