TERORISTA OVK SLOBODAN: Morina oslobođen, oduzeti mu lični dokumenti

V. C. S.

14. 08. 2019. u 19:09

ТЕРОРИСТА ОВК СЛОБОДАН:  Морина ослобођен, одузети му лични документи

SUROVI Tomor Morina

Vrhovni sud Severne Makedonije odbio da izruči Morinu Srbiji. Njegova grupa tereti se za ubistva, mučenja, kidnapovanja...

VRHOVNI sud Severne Makedonije potvrdio je odluku skopskog Osnovnog krivičnog suda od 7. avgusta da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji. Posle ovakve odluke Morina se smatra slobodnim građaninom i može da ide kući. Naša država tražila je Morinino izručenje zbog sumnje da je, zajedno sa još devetoricom pripadnika vojne policije OVK, počinio zločine nad civilima na Kosovu i Metohiji, 1999. godine.

Morinu je makedonska policija uhapsila 24. jula na graničnom prelazu Blace po poternici Interpola, izdatoj na zahtev Beograda, od kada je u ekstradicionom pritvoru.

Vrhovni sud Severne Makedonije je danas doneo rešenje kojim potvrđuje rešenje Odeljenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke za ekstradiciju Morine, "državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo".

- Nažalost, ovakvom odlukom Makedonije još jednom je politika bila iznad prava i pravde. Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona dodaje da, iako su makedonskim organima bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, "odlučeno je suprotno istini i činjenicama".Pročitajte još: VRHOVNI SUD SEVERNE MAKEDONIJE ODLUČIO: Morinu ne izručuju Srbiji


Na odluku suda u Skoplju reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je ocenio je da je Severna Makedonija "pogazila suštinu međunarodnog prava i duboko povredila sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine".

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi. Nedopustivo je da se u takvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u slučaju Morine više nego očigledno.

Poternica Srbije za Morinom ostaje na snazi, a naše Tužilaštvo za ratne zločine tereti ga da je sa pripadnicima vojne policije OVK, takozvane grupe CIPAP, činio ubistva, uz mučenja, nečovečna postupanja, protivzakonita zatvaranja i pljačkanje, nasilno upadanje u kuće, pretnju automatskim oružjem, lišavanje slobode i zatvaranje pripadnika srpske nacionalnosti u Đakovici.


NEPOZNATA SUDBINA ŽRTAVA

U ŠESTOMESEČNOJ torturi Morinine grupe koju su Srbi trpeli u Đakovici život je izgubilo najmanje četvoro ljudi, dok je sudbina njih petoro nepoznata. Među žrtvama je i jedan Srbin kog su Morina i saborci danima tukli motkama i sekli mu delove tela, da bi ga na kraju ubili. Drugog civila su zatočili u hotelu, gde su ga zlostavljali i na kraju streljali. Morinina grupa osumnjičena je i za smrt jedne konobarice odsecanjem glave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Vaske

14.08.2019. 19:18

Ovo je smejurija, ovaj terorista će dobiti druga dokumenta za sat vremena. Valjda će makedonci da shvate šta su uradili kad počne da ubija makedonski narod kao što je to činio srbima.

realist.

14.08.2019. 19:31

Taj Sud je pod kontrolom Siptara Koji su doveli Zaeva kao Premijera, kako bi radili sta oni hoce i Crvenkoski nije nista bio bolji, cak I njegov Deda Krste to je sve koruptna porodica Koja nije nikad mislili za Narod, vazno je doci do Sefa drzave, ovih treba sve pozatvarati pre nego sto uvale zemlju u Krizu

domi

14.08.2019. 19:45

Severno od Makedonije je poništila rezultate sopstvenog referenduma i onda da li je neko zaista očekivao drugačiju odluku??

Mile

14.08.2019. 20:31

Pamti pa vrati kad nam neka drzava bude trazila nekog da isporucimo mi ga lepo pustimo i cao hvala lepo

Perica Iz Varosi

14.08.2019. 21:49

Кажу одузели му личне документе.Само нису рекли дал су оригинал ил фалсификовани .!!!!!!!!!!!!!

Mirko

14.08.2019. 22:28

Možda je došlo vreme da naša država preduzme mere na Izraelski način. Uključiti tajnu službu na potragu i tajno dovođenje osumnjičenih pred našu pravdu.

Zika-Terminator

26.08.2019. 20:12

Odavno je Srbija trebala primeniti izraelsko uterivanje pravde. Ponavlja se crna istorija gde bilo ko moze ubijati Srbe do mile volje bez da bude osudjen...