ODLUKA upravnika zatvorske jedinice u Lepoglavi da mi zabrani da posetim svog klijenta Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan - potpuno je nezakonita! Štaviše, odluka mi nije zvanično dostavljena, već je uručena Vasiljkoviću, koji me je o tome obavestio telefonom. No, biću uporan i vrlo brzo ću ponovo zahtevati da ga posetim.

Ovako je, za "Novosti", beogradski advokat Dragan Palibrk komentarisao poslednju odluku uprave zatvora u Lepoglavi da mu uskrati redovnu posetu klijentu. Naglašava i da se u odluci čak ne navodi dokad zabrana važi, pa je, kako kaže, i to još jedno flagrantno kršenje prava i njegovog klijenta i njega kao Vasiljkovićevog advokata, jer zabrana ne može biti neograničena.

PROČITAJTE JOŠ - REŠENjE ZA PREVARENE SRPSKE RADNIKE: "Terme Čatež" isplatiće zarade

- Tako su odlučili, jer sam, navodno, za medije govorio neistine o "Lepoglavi" i tretmanu koji moj branjenik i drugi zatvorenici srpske nacionalnosti u njoj imaju - kaže Palibrk. - Odluka je, međutim, prekoračenje ovlašćenja upravnika Lepoglave. Njome on uskraćuje elementarna prava i Vasiljkoviću, samo sedam meseci pre nego što mu kazna ističe, ali i meni kao njegovom advokatu.

Naš sagovornik podseća da će, krajem marta sledeće godine, Kapetan Dragan biti slobodan čovek i da mu je sada potreban niz advokatskih saveta i konsultacija.

- O svemu sam odmah obavestio ambasade Srbije i Australije u Zagrebu. Sa odlukom upravnika "Lepoglave" upoznat je i državni vrh Hrvatske i očekujem da reaguju povodom skandaloznog ponašanja upravnika "Lepoglave", koji je, ne zaboravimo, na sličan način nedavno zabranio Vasiljkoviću da ga poseti njegov sveštenik iz Australije, čime je prekršio njegovo osnovno ljudsko pravo na veroispovest.

Dragan Vasiljković u Hrvatskoj je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima tokom rata devedesetih. Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine.


DVOSTRUKI ARŠINI

OSIM Vasiljkovića, trebalo je da posetim i klijenta Bojana Gudurića, koji u "Lepoglavi", takođe, služi kaznu. Ova poseta mi je odobrena - kaže Palibrk. - To je apsurdno i nedosledno budući da se u obrazloženju zabrane posete Vasiljkoviću navodi da sam u medijima iznosio neistine o ovom zatvoru. Zato sam odložio i posetu Guduriću.