ŠTA JE MANDAT SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA U HAGU: U opisu posla i slučaj Žuta kuća, šef im Amerikanac

D. R. Đ.

četvrtak, 25. 07. 2019. u 14:00

ШТА ЈЕ МАНДАТ СПЕЦИЈАЛНОГ ТУЖИЛАШТВА У ХАГУ: У опису посла и случај Жута кућа, шеф им Американац

Žuta kuća

Specijalno tužilaštvo pred kojim se pojavio Ramuš Haradinaj, deo je kosovskog pravosudnog sistema, a na osnovu Sporazuma između Holandije i vlasti u Prištini

SPECIJALNO tužilaštvo (ST), pred kojim se u sredu pojavio Ramuš Haradinaj, deo je kosovskog pravosudnog sistema, a na osnovu Sporazuma između Holandije i vlasti u Prištini od 15. februara 2016. njegovo sedište je u Hagu.

PROČITAJTE JOŠ - DOKAZI ZA BRUTALNA UBISTVA I MUČENjA: Srbija ustupila Hagu novu dokumentaciju protiv Haradinaja

Ono nema veze sa Haškim tribunalom, koga su osnovale Ujedinjene nacije i čiji je naslednik danas Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Specijalni tužilac je Amerikanac Džek Smit. Mandat ST odnosi se na određene zločine protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, a koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Takođe, osnovano je i radi sprovođenja istraga i krivičnog gonjenja osoba u vezi s krivičnim delima navedenim u Izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje s ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu", odnosno, slučaja "Žuta kuća".

Tužilaštvo je ovlašćeno da zahteva prisustvo i da ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, da prikuplja i analizira informacije i dokaze, kao i da donosi odluke o pokretanju, nastavljanju ili obustavljanju krivičnih postupaka. Specijalizovana veća imaju primat nad svim drugim sudovima na Kosovu i mogu da nalože bilo kojem tužiocu ili sudu na toj teritoriji da im ustupe postupke koji su u nadležnosti Specijalizovanih veća.

Osoblje ST, koje uključuje tužioce, istražitelje, analitičare, stručnjake za bezbednost, službenike specijalizovane za zaštitu svedoka, isključivo su građani članica Evropske unije ili neke od pet zemalja koje nisu članice EU: Kanade, Norveške, Švajcarske, Turske i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Мартиновић Бернард

25.07.2019. 14:09

Колико ја видим то је за мене чиста смејурија.

Душан Ва

25.07.2019. 14:25

Од овог суда Срби немогу очекивати правду. Па ово је братија која је створила наказу од државе, назови Косово.

Antibot

25.07.2019. 14:43

Kada su siptari u pitanju, mandat Haga je nista, nula, siptari snabdevaju taj takozvani sud novcem, zar da neko zakolje koku koja mu daje zlatnA jaja