ISPOVEST OSLOBOĐENOG SRBINA: Strahovao sam samo od lažnih svedoka

Dragana ZEČEVIĆ

četvrtak, 11. 07. 2019. u 16:00

ИСПОВЕСТ ОСЛОБОЂЕНОГ СРБИНА: Страховао сам само од лажних сведока

Miloš Petković je devet i po meseci proveo u pritvoru u Podujevu

Miloš Petković, za "Novosti", posle oslobađanja od krivice za navodni ratni zločin na Kosmetu. Preteško je kada ste uhapšeni bez osnova i dokazujete nevinost

ČINI mi se da je teže od svake bolesti kada te okrivljuju za nešto što nisi uradio. Kada znaš da nisi kriv, a moraš to da dokazuješ. Verovao sam, ipak, da će pravda kad tad pobediti!

Ovako, za "Novosti", počinje svoju ispovest Miloš Petković (55), iz Male Kruše kod Orahovca, kojeg je kosovski Specijalni sud oslobodio krivice da je u svom mestu počinio navodni ratni zločin. Posle devet i po meseci provedenih u pritvoru, kaže da se posle puštanja na slobodu najviše radovao susretu sa članovima porodice, sestrama, roditeljima... Svestan da nema nikakve krivice i da je optužnica, koju je svojevremeno protiv njega podigla misija Unmik, lažna, Miloš u šali dodaje da se uželeo i razgovora jer je veći deo vremena u pritvoru proveo u samici i tišini. A najviše, dodaje, u razmišljanju ko je na pravdi boga želeo da ga optuži i kome je smetao, pogotovu što je sa Kosmeta otišao godinu dana pre ratih dejstava.

PROČITAJTE JOŠ - UHAPŠEN U MAĐARSKOJ ZBOG LAŽNE PRIJAVE: Srbin pušten posle optužbi za zločine nad Albancima, vratio se u Srbiju


- Iako sam i ranije odlazio iz zemlje u Slovačku, gde sam radio u fabrici televizora, tog 6. septembra prošle godine bio sam šokiran kada su me na granici zadržali mađarski policajci - seća se Petković. - Prvo su me dvadesetak minuta držali bez ikakvog objašnjenja, a potom su me odveli u policijsku stanicu u Segedinu gde sam proveo noć i gde su mi rekli da sam uhapšen zbog nekakvog ratnog zločina na Kosovu.

Bio je, kaže, zapanjen i kada su mu saopštili da će biti isporučen kosovskim organima vlasti, ali dodaje da ni u zatvoru u Budimpešti, ni u Grdovcu kod Podujeva nije imao nekih većih problema, jer su se prema njemu odnosili korektno. Nije, dodaje, razmišljao o strahu, ali je, ističe, sve vreme bio svestan da mu mogu podmetnuti lažne svedoke o navodnoj krivici.

- Najviše sam se plašio lažnih svedočenja Albanaca, jer znam da su mnogi Srbi robijali u kosmetskim zatvorima ni krivi ni dužni - nastavlja Petković. - Zato se ničemu dobrom nisam nadao.

Miloš Petković

U Prištinu je, iz Mađarske, preko Beča, stigao 17. maja ove godine i iz aerodromske zgrade odvezen u policijsku stanicu gde je ispitivan.

- Naravno da sam negirao krivicu, jer sam znao da nisam kriv. I pored toga što mi je pozlilo i posle pružene lekarske pomoći, u glavi su mi odzvanjale reči kosovske tužiteljke Drite Hajdari, koja mi je rekla da ne brinem i da nemam razloga da se sekiram ako nisam kriv. To su mi ponavljali i kasnije u zatvoru visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva, gde su se takođe ponašali korektno prema meni, ali pretežak je osećaj kada ste lišeni slobode bez osnova - ističe Miloš, srećan što je, kaže, zahvaljujući advokatu Ljubinku Todoroviću, uspeo da dokaže da nije kriv.


SLOBODA, PA POSAO

PETKOVIĆ ističe da će podneti tužbu protiv kosovskih vlasti zbog neopravdanog višemesečnog boravka u pritvoru i dodaje da je odmah po izlasku na slobodu sestru najpre pitao za zdravlje roditelja Desanke i Anreje.


PROČITAJTE JOŠ - UHAPŠEN PO LAŽNOJ PRIJAVI Oslobođen Srbin optužen za zločine nad Albancima


- Želeo sam da zateknem živog oca, jer je pre tri nedelje imao infarkt - kaže nam Miloš, koji je posle oslobađanja iz zatvora i višesatne policijske provere na administrativnom prelazu Merdare, u društvu sestre i zeta, nastavio ka Kruševcu da zagrli roditelje. - Trenutno sam kod sestre u Kruševcu, ali nameravam da krenem u Beograd, da potražim neki posao.


KRSTIĆU PRODUŽEN PRITVOR

ZLATANU Krstiću iz Kragujevca, kojeg kosovsko Specijalno tužilaštvo sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, produžen je pritvor za još dva meseca. Krstićev advokat Dejan A. Vasić ističe zabrinutost za zdravstveno stanje svog branjenika, jer je, kako ističe, pre hapšenja imao nekoliko hirurških intervencija.

Zlatan Krstić

Tužilaštvo povezuje Krstića sa nestankom, a potom i streljanjem četvorice članova porodice Nuhaj iz sela Nerodimlje u opštini Uroševac, što, prema Vasićevim rečima, nema veze sa realnošću, jer se Krstić godinama pre ratnih sukoba na KiM preselio u centralnu Srbiju.


OPTUŽNICA

PREMA rečima advokata Ljubinka Todorovića, Petković je uhapšen na osnovu istrage koju je pokrenuo Euleks za događaje od 26. i 27. marta 1999. u Maloj Kruši i ubistava Albanaca, za koja su osumnjičeni svi Srbi nekadašnji žitelji tog mesta.

- Petković je pušten na slobodu jer tužilašto nije imao nijedan dokaz protiv njega, pogotovu što od maja 1998. godine nije bio na Kosmetu - kaže Todorović i dodaje da je prijava protiv Petkovića bila lažna, o čemu govori i odustajanje tri navodna svedoka od davanja iskaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ne moj pa se ne boj

11.07.2019. 17:38

nema razloga da se plašite to što su oni koji su pravili zla iuzvlace na to da ih optužuju lažni svedoci zašto mene I vas ne optužiše

Tako Da

11.07.2019. 22:16

@nemoj pa se neboj Ili si siptar, ili samo sedis daleko od kosova u udobnoj stolici. Tamo svaki dan pljačkaju Srbe, udaraju ih kundacima, stavljaju cev od oruzija u usta, ostavljaju otrovan otpad pored Srpskih kuca, uvode takse na robu koju Srbi jedu, svetinje su im pod barikadama, bodljikavim zicama, pa tako i optužuju za zločine.

ne moj pa se ne boj

12.07.2019. 09:39

@Tako Da - ja sa iz srca šumadije odakle su I moji preci a 1994god maj mesec sam bio na autob. stanici u gnjilanima sedim pola sedam uvece ispred mene seta policajac uobucen kao robo kap staje ispred mene I pitame šta radim na stanici je kažem cekam autob. za pristine on poskoci prodera se kaže daj l.k. gleda I pita mene šta cu ja u gnjilinima utom se cuje graja dece stižu deca iz škole staju u grupama I cavrljaju kao svaka deca on skida prklopnu pušku I udara dete u leđa nasta tišina e to nece da trpe al