Za silovanje Srpkinje 12 godina zatvora!

O. Matavulj

06. 07. 2019. u 07:41

За силовање Српкиње 12 година затвора!

Sud BiH / Foto S. Mišljenović

Izrečena drugostepena presuda Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću. Terete se za brutalno zlostavljanje maloletnice u Sarajevu

APELACIONO veće Suda BiH osudilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH, na po šest godina zatvora zbog višestrukog silovanja maloletne Srpkinje u Sarajevu.

Pročitajte još: Trojici pripadnika Armije RBiH 16 godina zatvora za silovanje maloletnice

Obojica su nakon ponovljenog suđenja oglašeni krivim za silovanje, koje je počinjeno 1993. godine nad tada maloletnom Srpkinjom, koja je u presudi označena kao zaštićeni svedok A. Pored kazne zatvora, Kešmeru i Menziloviću presudom je naređeno da žrtvi isplate 30.000 KM na ime nematerijalne štete. Novac moraju da isplate u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.

- Sud je utvrdio da su Kešmer i Menzilović sredinom maja u jednoj zgradi u Sarajevu tukli, vređali na nacionalnoj osnovi, a potom i silovali maloletnu A, preteći joj da će je ubiti, a sve to je trajalo nekoliko sati - navelo je Apelaciono veće Suda BiH.

Pročitajte još: Uhapšeno šest pripadnika Armije BiH zbog zločina nad Srbima

U obrazloženju presude se navodi da su svedoci, koji su imali saznanja o silovanju maloletne žrtve, kao i materijalni dokazi i medicinska dokumentacije oštećene nesporno potvrdili da su optuženi počinili krivično delo koje im je stavljeno na teret.

- Žrtva je opisala san čin silovanja, a da je počinjen zločin proizlazi i iz njenih izjava datih Centru službi bezbednosti (CSB) Sarajevo i tadašnjem Vojnom sudu - navedeno je u presudi.

Veće pojašnjava da razlike u iskazima, na koje je ukazivala odbrana, nisu bile dovoljno jake da bi se iskaz žrtve mogao dovesti u pitanje.

- O silovanju su govorili mnogi svedoci, a njihovi iskazi su saglasni i podudarni sa iskazom oštećene - navodi se u obrazloženju presude.


Prilikom odmeravanja kazne Apelaciono veće je, kao otežavajuće okolnosti uvažilo brutalnost i bezobzirnost, koju su optuženi iskazali pri izvršenju krivičnog dela, kao i činjenicu da je žrtva bila maloletna. Kao olakšavajuća okolnost u obzir je uzeto to što su obojica optuženih u vreme izvršenja krivičnog dela bila mlađi punoletnici.

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu, koja je izrečena u julu 2018. godine, kada su obojica osuđeni na po pet godina zatvora.

PRVOOPTUŽENI U BEKSTVU

ZA višestruko silovanje maloletne srpkinje prvostepenom presudom, koja je ukinuta, na šest godina zatvora osuđen je i Elvir Muminović. Međutim, on je nakon ukidanja presude pobegao, pa je postupak protiv njega razdvojen u odnosu na drugu dvojicu optuženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)