ZAGREB - Pred Županijskim sudom u Zagrebu je počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i drugim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima poznatim kao "Selotejp" i "Garaža".

Glavaš se tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Posle čitanja optužnice, Glavaš i drugi optuženi izjasnili su se danas da nisu krivi, a potom je svedočio Krunoslav Fehir, koji je ranije priznao da je kao 16-godišnjak 1991. u garaži Sekretarijata ubio Čedomira Vučkovića, prenosi Hina.

Pričajući o dešavanjima u danu kada je ubijen Vučković, Fehir je rekao da je Zoran Brekalo dovezao dva civila, Vučkovića i Đorđa Petkovića, za koje je tvrdio da su teroristi, da ih je ispitivao u garaži i odlazio u Sekretarijat kod Glavaša.

PROČITAJTE JOŠ - POVREDILI MU UGLED I ČAST: Glavaš traži odštete, jer ga nazivaju ratnim zločincem

"Oko 21.00 ušao sam sa Brekalom u garažu i tada sam prvi put video akumulator. Brekalo je nosio malu posudu i u nju je izlio neku tečnost koju je dao Vučkoviću da pije. Kasnije sam čuo da je to kiselina. Brekalo je izleteo iz garaže i mene gotovo izgurao. On je otišao u sekretarijat, a ja sam ostao pred garažom. Malo kasnije čuo sam neke udarce i vrata garaže su se otvorila. Vučković je izašao i krenuo prema meni. Vikao sam mu da stane. A onda sam zapucao i ispalio više hitaca i on je pao. Pucao sam jer mi je Brekalo rekao da je reč o teroristi, a ja sam imao zadatak da zaštitim objekat", kazao je Fehir.

Fehir je svedočio da je, pošto je pucao u Vučkovića, do njega stigao Glavaš i rekao da treba likvidirati i drugog zarobljenika, Petkovića, jer je video šta se događa.

"Glavaša je zanimalo šta se dogodilo i šta je drugi zarobljenik video. Drugi zarobljenik je bio u garaži i nije se micao. Glavaš je rekao da ga treba likvidirati jer je video šta se dogodilo. Kasnije sam čuo od Branka Zakaljija da su Petkovića stavili u hladnjaču, a u jedinici se pričalo da je završio kao Vučković", naveo je Fehir.

Fehir je tokom istrage tog slučaja priznao da je ubio Vučkovića u avgustu 1991. godine, kao 16-godišnji pripadnik takozvane "Branimirove osječke bojne". Potom je dobio status zaštićenog svedoka i na ranijim suđenjima teretio je Glavaša kao krunski svedok.

Glavaševi advokati Dražen Matijević i Veljko Miljević stavili su primedbe na istinitost Fehirovog iskaza u celini. Matijević je posle današnjeg ročišta izjavio da zna kako se zove čovek koji je ubio Vučkovića sa dva hica i da se Fehir tada uopšte nije nalazio na mestu ubistva.

Glavaš je posle ročišta izjavio da u sudsko-medicinskom nalazu "jasno i glasno piše da je u pokojnog Vučkovića naliveno decilitar i po do dva decilitra koncentrisane kiseline" i da je "nemoguće da je Vučković kiselinu sam popio".

"Fehir tvrdi da su kod garaže bili samo on i Brekalo, a ja tvrdim da to nisu mogli da učine njih dvojica, već da je bila prisutna još jedna, treća osoba. Zna se ko je nalivao (kiselinu u Vučkovića)", izjavio je Glavaš. Glavaš je prošle nedelje protiv Fehira podneo krivičnu prijavu zbog ubistva Vučkovića, o čemu su Glavaševi advokati danas obavestili sudsko veće.

Zbog ratnih zločina u slučajevima "Selotejp" i "Garaža", Glavaš je bio pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje. U obrazloženju te odluke navedeno je da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene posle međunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora. I svi drugi optuženi bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Vrhovni sud je 2016. godine poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo suđenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj, i čije državljanstvo ima uz hrvatsko. Novo suđenje u slučajevima "Selotejp" i "Garaža" zakazano je pošto je Vrhovni sud Hrvatske početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine, prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka protiv drugih optuženih.

Glavaš i drugi optuženi od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima "Selotejp" i "Garaža". Glavaš od početka tvrdi da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ.