PORODICA trojice braće Bitići, američkih državljana koji su kao teroristi OVK ratovali na Kosmetu 1999. godine, a potom zarobljeni i ubijeni u Srbiji, zatražili su da se spreči moguće prevremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Vlastimira Đorđevića.

Oni su pisma sa tim zahtevom uputili na adresu srpskog predsednika Aleksandara Vučića, predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija i predsedniku Mehanizma u Hagu Karmelu Ađijusu.

Od Vučića su tražili da izvrši pritisak na Đorđevića kako bi ovaj obelodanio informacije koje, kako Bitićiji tvrde, poseduje o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca i ubistvu braće. Ako Đorđević ne bude sarađivao, zahtevaju da se Vučić otvoreno usprotivi njegovom prevremenom oslobađanju iz zatvora u Nemačkoj, gde po presudi Haškog tribunala izdržava kaznu od 18 godina robije za ratne zločine. Đorđević uslove za raniji otpust ispunjava 17. juna, jer će do tada izdržati dve trećine kazne.

Pročitajte još - Porodica Bitići protiv prevremenog otpusta Đorđevića

Njegov advokat Dragoljub Đorđević za "Novosti" kaže da su zahtevi Bitićija politikantstvo:

- Nedopustivo je da se bilo ko meša u odluku suda ili da lobira. Slučaj braće Bitići ne može biti razlog da se Đorđević ne pusti na uslovnu slobodu, jer on za njihovo ubistvo nije ni osuđen, niti optužen. Očekujemo da uskoro vidimo našeg Rođu.

U pismu Karmelu Ađijusu Bitićiji su naveli da je Đorđević naredio kidnapovanje njihove braće, da je odgovoran za njihovo ubistvo i da ne treba da bude pušten dok ne pokaže da se promenio.