MENSUR Đakić (70), koji je kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane rukovodio i komandovao vojnom akcijom na selo Bukvik 15. septembra 1992. godine, presudom Apelacionog veća Suda BiH za ratni zločin osuđen je na osam godina zatvora.

Osim delimičnog zadovoljenja pravde, ova odluka Apelacionog veća ima posebno mesto u pravosudnoj praksi, pošto predstavlja prvu presudu koju je Sud BiH doneo za komandnu odgovornost prema pripadnicima tzv. Armije BiH.

Prema optužnici koju je zastupao Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva BiH, Đakić je "iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako vrši ubistva tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mere da kazni počinioca".

PROČITAJTE JOŠ - Đakić uhapšen zbog ratnih zločina

Ilija Jovičić, predsednik Mesne zajednice Bukvik, smatra da bi ova kazna Apelacionog veća Suda BiH mogla da znači određenu prekretnicu u sankcionisanju zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

- Za razliku od prvostepene, drugostepena presuda donekle zadovoljava očekivanja porodica nastradalih Bukvičana. Ako se zna da je od 12. do 15. septembra u selima bukvičkog platoa stradalo 64 osobe srpske nacionalnosti, od kojih čak 25 na pravcu gde je na naše selo napadao Đakić onda je presuda skromna. Možda su i naše aktivnosti i pismo koje smo uputili na više adresa u BiH pomogle da se Đakiću poveća kazna - rekao nam Jovičić.